64. časť: Veľkomoravská ríša a jej mudrc; moje románovo-faktografické rozprávanie

23.02.2019 16:21

Anastázius veľmi dobre vedel, že jeho učitelia a priatelia, predovšetkým Johannes z Kapadokie, ale dokonca i sám cisár Michal budú veľmi smutní, keď sa dozvedia, že odíde na dlhú dobu preč z Konštantinopolu. A to napriek tomu, že mu to už dávnejšie Johannes i Fotios sami odporúčali.

Jedného nezvykle chladnejšieho júnového dňa – medzičasom uplynul v živote Anastázia ďalší rok – sa v lekárskej pracovni Johanna z Kapadokie objavila krátko pred obedom služobná bohatého kupca Nestoria, ktorý býval neďaleko. Prišla v kupcovom mene poprosiť slávneho lekára, či by nemohol vyšetriť jeho najstaršiu dcéru, dvadsaťročnú  Eugéniu, ktorá už dva roky trpela na silné bolesti počas menštruácie, pričom mala aj nezvykle silné krvácanie. A dosiaľ jej už viacerí lekári nedokázali pomôcť.

Prijal ju Anastázius a ten jej oznámil, že Johannes odišiel na dva týždne mimo hlavného mesta a že sa preto príde pozrieť na ňu on. Nasledovné dva dni však bol veľmi zaneprázdnený, a tak sa nedostal k tomu, aby sa išiel pozrieť na kupcovu dcéru.

Na tretí deň sa v praxi u Johanna opäť objavila služobná kupca. Prišla Anastáziovi bojazlivo pripomenúť, že ho už netrpezlivo čakajú a poprosila ho, či by nemohol ísť hneď s ňou. Povedal jej, že ešte má nejaké pracovné povinnosti, ale že v priebehu dňa určite príde.

Keď potom podvečer vstúpil cez veľkú, umelecky vytepanú mosadznú bránu do veľkolepej Nestoriovej vily, tak ho úctivo a s veľkým rešpektom privítal jej správca a hneď ho zaviedol do prijímacej sály.

Tam ho už očakávala mladšia sestra Eugénie, osemnásťročná Melina, krásna černovlasá deva, s neobyčajne peknými výraznými veľkými čiernymi očami. Na tvári jej zahral kúzelný úsmev, keď mu podávala svoju jemnú štíhlu ruku a z jej malinovočervených perí zaznel hlas, čarovne príjemný a ľúbozvučný.

Srdečne ho privítala a povedala, že o ňom už celá jej rodina a samozrejme aj ona, veľmi veľa počuli.

Keď mladý mudrc pozrel do jej usmiatych zvodných očí, tak odrazu zacítil niečo, čo dovtedy ešte nikdy nepocítil. Jeho srdce sa po prvý krát v blízkosti nejakej ženy prudko rozbúšilo, a to úplne nekontrolovateľne. A v nasledujúcej chvíli si uvedomil, že ho naplno zasiahol ostrý šíp Amora.

Celkom nečakane sa v ňom prebudil vzrušujúci a sladký pocit, aký ešte nikdy nezakúsil. Bol to pocit horúcej plamennej lásky, ktorá v ňom odrazu vzbĺkla ako veľká vatra. Hlava sa mu zatočila a na niekoľko okamihov celkom zabudol, z akého dôvodu prišiel do domu kupca Nestoria. Sám bol veľmi prekvapený z toho, čo sa v jeho vnútri odohrávalo. Úplne stratil nad sebou kontrolu a jeho oči vnímali a videli len krásnu a na neho sa rozžiarene usmievajúcu devu.

Stál pre ňou akoby sa jeho nohy zakorenili do zeme, celkom neschopný pohybu. Najradšej by bol držal nežnú rúčku prekrásnej Meliny celú večnosť.

Meline sa mladý mudrc zjavne tiež veľmi zapáčil a neurobila ani najmenší pokus, aby si svoju pravicu vyslobodila z jeho pravej ruky. Štíhla čiernovláska bola očarená atraktívnym zjavom mužného lekára a s úľubou pozerala do jeho žiarivých modrých očí, z ktorých na ňu sálalo teplo, dobrota srdca a neskrývaný obdiv.

V Anastáziovi sa po chvíľke ale znova ozval lekár a ho prinavrátil do reality. Prvá sa však spamätala Melina a prehovorila svojím jemným príjemným hlasom:

„Veľmi sa teším, že ťa môžem spoznať a ešte raz ti chcem povedať, že je pre náš dom veľkou cťou, že si si našiel čas prísť k nám, múdry učený Anastázius.“

Ten načúval s veľkou radosťou, čo mu oznamovala, lebo cítil, že si získal jej neskrývané sympatie. Dievča pokračovalo:

„Počula som už tak veľa o tebe a priznám sa, že som ťa túžila spoznať. Predchádza ťa chýr veľmi múdreho filozofa a ja sama sa zaoberám so starogréckou filozofiu. Tiež máš môj obdiv ako skvelý lekár, a veľmi obdivuhodné na tom  je najmä to, že čosi také si dosiahol už v mladých rokoch.

No a v neposlednom rade sa hovorí aj o tvojej veľkej skromnosti a to je cnosť, ktorú ja veľmi obdivujem. Ale to, že si aj taký veľmi.......“

Odrazu sa však Melina začerveňala a uprostred vety sa náhle odmlčala a sklopila cudne oči k zemi.

 

Pokračovanie nasleduje