Heidelberg a Mannheim sú len 20 km od seba. V Heidelbergu občania žijú najdlhšie v Nemecku, v Mannheime najkratšie v Bádensku-Württembersku

02.08.2021 23:52

V Nemecku je 2054 miest a najväčšia vzdialenosť medzi dvoma nemeckými mestami je 750 kilometrov. Preto je zvláštna náhoda a je ťažko vysvetliteľné ako je možné, že dve také rozdielne mestá, čo sa týka priemernej dĺžky života jeho obyvateľov, sú tak blízko vedľa seba. Pritom sa Heidelberg a Mannheim svojimi predmestiami dokonca navzájom dotýkajú. Obe mestá ležia na severe Bádenska-Württemberska. 

Mannheim, ktorý má 310 000 obyvateľov je druhé najmladšie mesto Nemecka, založené v roku 1607 a leží na sútoku dvoch veľkých riek – Rýna a Neckara. Mimochodom, nie bez zaujímavosti je to, že najmladšie nemecké mesto Ludwigshafen (172 000 obyvateľov a bol založený roku 1853) je podobne ako Heidelberg tiež bezprostredným susedom Mannheimu, pričom od seba ich delí len Rýn a spájajú ich dva mosty.

Heidelberg je staré univerzitné mesto, ktoré leží na rieke Neckar. Má 160 000 obyvateľov a bolo založené v roku 1196. Hoci Mannheim a Heidelberg sú z geografického hľadiska niečo ako „dvojičky“, tak sa v ničom nepodobajú a architektonicky sú úplne odlišné.

Heidelberg je turistický magnet – má fascinujúce staré mesto a nielen Nemci ho nazývajú mestom romantiky. Cez vojnu nebol bombardovaný – naproti tomu Mannheim je priemyselné mesto a nemá nijaké staré mesto, lebo bol vo vojne viac ako na 80 percent zničený americkými bombami.

Kto sa v súčasnosti v Heidelbergu  narodí a ostane tam žiť, tak v prípade muža sa priemerne dožije 79,9 rokov a v prípade ženy je to až 84,2 rokov. To je nemecký rekord.

Pre Mannheim platí v prípade muža priemer 77,2 rokov a v prípade ženy priemer 82,4 rokov