Hans-Dietrich Genscher tvrdo kritizuje protiruskú politiku USA a EÚ

22.09.2014 21:32

 

Hans-Dietrich Genscher  (FDP), dlhoročný minister zahraničných vecí Nemeckej Spolkovej Republiky, kritizoval v nemeckých médiách aktuálnu politiku sankcií EÚ a USA proti Rusku. Podľa neho sankciami sa nič nedosiahne ani nič nevyrieši. Genscher tu  zastáva identickú pozíciu ako aj slovenský premiér Róbert Fico a tým protichodnú ako slovenský prezident Kiska.

Genscher kritizuje aj NATO za to, že porušilo prísľuby, ktoré svojho času dalo Rusku.

Pohoršenie a pobúrenie ruského prezidenta Putina kvôli umiestneniu vojakov a zbraní NATO na ruskej západnej hranici je podľa neho absolútne oprávnené. 

Genscher zdôraznil, že Rusko akceptovalo vstup východo- a stredoeurópskych krajín, ktoré boli súčasťou sovjetskeho bloku do EÚ a dokonca aj ich členstvo v NATO. Ako "odmenu" za to bolo porušené vyhlásenie NATO z roku 1997, ktoré hovorí, že žiadne jeho ozbrojené zložky nebudú umiestňované v jeho nových členských štátoch. A ako by to už nebola dostatočná provokácia Ruska, tak pod zámienkou, že údajne môžu iránske rakety ohroziť Európu, majú byť v niektorom z týchto štátov umiestnené americké raketové obranné systémy, ktoré sú však použiteľné aj na to, aby ich rakety zasiahli aj ktorékoľvek miesto v Rusku.

Aj v tomto bode Genscher plne chápe pohoršenie a obavy Moskvy.

Podľa neho je najvyšší čas, aby zo strany Západu prišlo konečne otvorené slovo a aby sa EÚ a Rusko prestali navzájom oslabovať, ale aby našli spoločnú reč, ako v spolupráci napredovať. 

 

Môj komnetár:

 

Už dlhšiu dobu som písal a hovoril o mojom sklamaní z toho, že nikto z renomovaných nemeckých politikov - okrem Helmuta Schmidta - ktorí spoločne s Gorbačovom a Schevarnadzem dlhodobo budovali trvalé priateľstvo a stálu spoluprácu s Ruskom a zároveň prízvukovali a prehlasovali pri každej príležitosti, že už nikdy viac sa nesmú Nemci a Rusi stať nepriateľmi, nevyjadril žiadnu kritiku voči EÚ a USA. Išlo mi predovšetkým o kritiku , ktorú by verejne vyjadril Helmut Kohl a Hans-Dietrich Genscher. Konečne predsa len prehovoril múdre a pravdivé slová tvrdej kritiky pán Genscher. Možné ja však aj to, že až teraz mu koruptné média predsa len dali možnosť prehovoriť a ešte pravdepodobnejšie je to, že mu túto možnosť dali len preto, že hrozilo, že ak nebude môcť medializovať svoj názor v Nemecku, tak že to urobí v Moskve.