Hanebná dvojitá morálka EÚ: Ruský oligarch Potanin, podporovateľ Putina, nie je sankcionovaný, lebo EÚ ho nevyhnutne potrebuje!

15.09.2023 11:42

Vladimir Potanin je jedným z najbohatších ruských oligarchov a je dôverníkom prezidenta Vladimira Putina. Hoci sa jeho impérium vďaka vojne rozrástlo, EÚ ho sankcií aj tak ušetrila – musela ušetriť!

 

Kto je tento človek, bez ktorého Európa nemôže fungovať?

 

Komu už EÚ po ruskom príchode na Ukrajinu neverí, je na dlhom zozname sankcionovaných osôb.

Možno tam nájsť stovky prominentných mien vrátane podnikateľov, úradníkov či oligarchov, voči ktorým EÚ uvalila sankcie. Patrí medzi nich napríklad Roman Abramovič (56), bývalý majiteľ Chelsea FC, Alexej Mordašov (57), oceliarsky magnát a do minulého roka hlavný akcionár nemeckej skupiny Tui Andrei Leonidovič Kostin (66).

 

Jedno meno medzi sankcionovanými však chýba: Vladimír Potanin (62). Miliardár a podnikateľ je jedným z najbohatších Rusov.

 

Krátko po začiatku vojny začal skupovať aktíva za výhodné ceny od západných investorov, ktorí sa stiahli z Ruska. Majetok Potanina má teraz podľa Forbes hodnotu 23,7 miliardy. No Západ to má s Potaninom ťažké. Hneď po začiatku vojny proti nemu uvalili represívne opatrenia iba Kanada a Austrália. Až o mesiace neskôr ho Veľká Británia a USA zaradili na svoje sankčné zoznamy.

 

EÚ to odmieta a ani obrovský hnev Zelenskeho nezmohol  v tom nič!

 

Potanin je jedným z ruských superboháčov, ktorí si svoje majetky vybudovali počas vlny privatizácií v 90. rokoch a udržiavajú úzke väzby na Putina. Ruský prezident je Potaninovým kamarátom aj v ľadovom hokeji. Oligarcha do roku 2022 vlastnil aj fínsky hokejový klub Jokerit. Po ukrajinskej vojne Potanin verejne varoval, že turbulentné časy revolúcie z roku 1917 sa zopakujú, ak krajina zabuchne dvere pred západnými spoločnosťami a investormi. V podstate už roky podporuje Kremeľ a je považovaný za verného Putinovho priateľa

 

Dnes Potanin vďačí za svoju moc predovšetkým svojmu podielu v ťažobnej spoločnosti Norilsk Nickel, známej aj ako Nornickel, v ktorej má prostredníctvom holdingu Interros 37 percent. Sám “Nickel King” Potanin vedie spoločnosť so sídlom v Moskve od konca roku 2012. Na trhu so surovinami je mimoriadne významný, pretože skupina vyrába dôležitejšie kovy pre široké spektrum odvetví ako takmer ktorýkoľvek iný.

 

Je svetovým lídrom na trhu vysokokvalitného niklu a paládia a jedným z najväčších výrobcov platiny a medi. Nornickel tiež vyrába „kritické kovy“, ako je kobalt, ako aj ródium, striebro a zlato.

 

V Nemecku a ďalších krajinách EÚ sú mnohé priemyselné podniky závislé od dodávok kovov od tohto surovinového gigantu. Napokon, nikel je kľúčovým prvkom na výrobu aktívneho katódového materiálu, ktorý sa používa na výrobu batérií pre elektrické autá.

 

Chemický gigant BASF z Ludwigshafenu sa v roku 2018 dohodol na kontrakte so spoločnosťou Nornickel na dlhodobé dodávky rafinovaného niklu.

 

Šéf BASF Martin Brudermüller (62) to chcel využiť na výrobu predbežného produktu pre svoje katódy vo fínskej Harjavalte. V nádeji na „jedinečný prístup“ nechal Burdermüller postaviť svoje zariadenie hneď vedľa Nornickelovej rafinérie kovov.

 

Mimochodom, šéf BASF viackrát varoval Berlín pred škodou, ktorú spôsobia sankcie nemeckej ekonomike.

 

Najmä automobilový priemysel sa bez niklu len ťažko zaobíde. 17 percent vysokokvalitného niklu používaného na rafináciu výrobkov z ocele a na batérie pre elektromobily pochádza z Nornickelu. Nornickel dokonca prispieva 43 percentami paládia, ktoré sa používa okrem iného na výrobu katalyzátorov pre benzínové motory.

 

V marci 2022, keď ceny niklu a paládia na londýnskej burze kovov (LME) vyskočili na rekordné maximá kvôli obavám z možných sankcií voči Potaninovi a Nornickelu, zavládol v zasadacích miestnostiach poplach. Prakticky každý, od BMW cez Volkswagen až po dodávateľov, navrhoval núdzové scenáre. Šéf Stellantis Carlos Tavares (65) varoval pred dramatickým nárastom nákladov. V zasadacích miestnostiach sa hovorilo o „katastrofe Tetris“. Nemecké priemyselné združenie BDI varovalo pred neistotou a úzkymi miestami. Berlín a minister Habeck to veľkohubo ignorovali – škody nemeckej ekonomiky sú už teraz obrovské.

 

Okrem automobilového a chemického priemyslu sa na produkty skupiny Potanin spolieha aj letecký a kozmický priemysel, energetika a zdravotníctvo. Zliatiny niklu sa používajú pri výrobe veternej, slnečnej a geotermálnej energie, paládium v ​​stomatológii a vodíkových technológiách.

 

Vzhľadom na to sa EÚ zdržala sankcionovania Nornickela, najmä preto, že predchádzajúce represívne opatrenia proti Potaninovmu rivalovi Olegovi Deripaškovi (55) a jeho hliníkovej spoločnosti Rusal vyvolali masívne otrasy na trhoch so surovinami.

 

Tak ale kde sú tu potom tie vychvalované morálne hodnoty Západu???