Hanba Nemecku, ak vydá zatknutého Puigdemonta „fašistickému“ Španielsku

25.03.2018 22:32

Po zatknutí bývalého prezidenta Katalánska Carlesa Puigdemonta v Šlezvicku-Holšteinsku prebrala prípad tamojšia Generáĺna prokuratúra. Puigdemont sa vracal autom z Fínska, kde bol pozvaný prednášať v Helsinkách, do Belgicka, ktoré mu poskytlo azyl a kde žil 5 mesiacov.

Čo neurobilo Belgicko ani Fínska, to urobilo Nemecko. Dnes, v nedeľu o 11,15 ho zatkla nemecká polícia na odpočívadle diaľnice A7 v blízkosti výjazdu  z nej, s názvom Schleswig-Schuby. Nemecká polícia bola presne informovaná o tom, kde sa Puigdemont na prejazde cez Nemecko nachádza. Informáciu dostala od španielskej tajnej služby.

Zatknutie Puigdemonta je veľkou hanbou Nemecka.

Dokonca aj viacerí nemeckí opoziční politici žiadajú jeho okamžité prepustenie na slobodu. Puigdemont bol zatknuý na základe európskeho zatýkacieho rozkazu, lebo bol v Španielsku obžalovaný z rebélie. Rebélia ale nenapĺňa skutkovú podstatu 32 deliktov, v dôsledku ktorých v EÚ musí byť vydaný ten, na koho sa európsky zatýkač vzťahuje.

Aj viceprezident Bundestagu Wolfgang Kubicki odmieta vydanie Puigdemonta nemeckou justíciou do Madridu.

Mimochodom, Španielsko je jediným štátom EÚ, ktorý má v tomto smere nedemokratické zákony a je nepochopiteľné, že Brusel na Madrid nikdy nenaliehal, aby boli zrušené. Zákon o rebélii je reliktom z fašistického Španielska diktátora Franca, ktorý na jeho základe mohol dať odsúdiť na smrť kohokoľvek, koho označili za rebela.  

Strana nemeckých Zelených vyzýva pri tejto príležitosti Madrid, aby začal oficiálne rokovania s Katalánskom za účasti Bruselu.

Je najvyšší čas, aby sa našlo politické riešenie a aby Madrid prestal prenasledovať a zatvárať nevinných ľudí, ktorí sa ničím neprevinili a nechcú nič iné ako presadiť svoj názor a v tomto prípade dokonca názor, ktorý s nimi zdieľajú milióny ľudí.