Hanba nemeckého Bundeswehru – nie je v stave dopraviť z Mali svojich vojakov domov

04.02.2018 23:21

Nie je to po prvý krát, že Bundeswehr musí zápasiť so svojou nedostatočne vybavenou technikou. V tomto prípade ide o letecké prepravenie skupiny jeho vojakov, ktorí sú dlhodobo na základni v Afrike, v Mali a mali odletieť do vlasti na zaslúženú dovolenku. Nestalo sa tak, lebo opätovne Bundeswehru zlyhalo jeho lietadlo typu A400M.

89 nemeckých vojakov trčí v Mali už niekoľko dní a čaká a čaká na nejakú možnosť, aby sa po štyroch mesiacoch náročnej a nebezpečnej služby konečne dostali na dovolenku do Nemecka. Je to veľká hanba aj pre Nemecké ministerstvo obrany, ktoré je zodpovedné za to, aby vojaci mali k dispozícii schopnú techniku. Stroskotali aj dva ďalšie pokusy ich  dostať do vlasti.

Teraz vojaci čakajú a dúfajú, že koncom budúceho týždňa odletia civilnou leteckou linkou z Bamaka do Európy.

Bundeswehr disponuje až štrnástimi transportnými lietadlami A400M. Síce sú označované za najmodernejšie vojenské transportné lietadla na svete, ale údajne majú časté technické problémy. Či sú ale spôsobované zlou údržbou, alebo technickými nedostatkami, to si Bundeswehr i Ministerstvo obrany v Berlíne nechávajú pre seba.

Bundeswehr sa zúčastňuje s tisíckou vojakov na tzv. mierovej misii MINSUNA, ktorá má slúžiť k stabilizovaniu zložitej krízovej situácie v Mali. Je to najnebezpečnejšia misia Bundeswehru v zahraničí.