Hanba Bidenovej vlády: Toto sa vie o uniknutých vojenských dokumentoch USA. Ak bude treba, Čína neostane neutrálna !

11.04.2023 15:53

Pred niekoľkými dňami boli na internete zverejnené tajné dokumenty USA, ktoré sú pre Pentagon a americké tajné služby veľmi zahanbujúce. Ukazujú, že ukrajinská armáda je oveľa viac vyčerpaná, ako sa uvádza, a že počet ukrajinských obetí je oveľa väčší, ako sa pripúšťa. Okrem toho únik dokumentov, ktoré zjavne spôsobujú veľa problémov v zákulisí, ukazuje, že a ako USA špehujú svojich takzvaných „spojencov“. Tí sú v skutočnosti ale sotva spojencami, sú predovšetkým vazalmi amerického „hegemóna“.

 

New York Times v unáhlenom článku uznali pravosť dokumentov, ale tvrdili, že údaje o ukrajinských obetiach boli nesprávne, čo samo osebe naznačuje veľmi panickú reakciu mocenského aparátu USA, lebo sa rýchlo ponáhľal komentovať svoje zlyhanie v  New York Times.

 

Význam tohto úniku dát je porovnateľný s odhaleniami Edwarda Snowdena, ktorý vtedy okrem iného ukázal aj to, že USA už aj vtedy pozorne sledovali a špehovali svojich takzvaných „spojencov“.

 

Deje  sa to samozrejme nepretržite a tajne, ale zo strany médií a politikov v dotknutých krajinách nie je počuť žiadne pobúrenie, čo opäť ukazuje, v koho záujme takzvané „objektívne a nezávislé“ západné „kvalitné médiá“ a tiež aj západné vlády skutočne pracujú.

 

V posledných dňoch už unikli dva tajné dokumenty z amerického ministerstva obrany a tajných služieb Národnej bezpečnostnej agentúry, CIA a Národnej spravodajskej služby. Americké noviny The New York Times, The Washington Post a The Wall Street Journal, ako aj CNN analyzovali informácie zverejnené na Twitteri a Telegrame.

 

Prvý únik zo začiatku apríla sa týkal predovšetkým ukrajinských vojenských operácií. Dokumenty síce neobsahujú konkrétne bojové plány, ale obsahujú zhodnotenie situácie k 1. marcu, harmonogramy a množstvá zásielok zbraní, mapy znázorňujúce rozmiestnenie a počet vojakov, pohyby ukrajinských, amerických a spojeneckých jednotiek a analytické informácie.

 

Druhý únik informácií bol ohlásený 8. apríla: Nová dávka dokumentov obsahuje informácie nielen o Ukrajine, ale aj o rozmiestnení západných ozbrojených síl a ich prepojeniach na Blízkom a Ďalekom východe.

 

Podľa dokumentov sa v USA a ďalších krajinách NATO cvičí najmenej 12 ukrajinských bojových skupín, každá so 4000 až 5000 vojakmi. Šesť z nich malo fungovať do 31. marca a ďalšie tri do 30. apríla.

 

Deväť ukrajinských brigád by malo mať viac ako 250 tankov a 350 obrnených transportérov.

 

Ukrajina počas vojenskej operácie dostávala od USA informácie o veliteľských stanovištiach, muničných skladoch a dôležitých uzloch ruských vojenských línií. Podľa New York Times Kyjev nezdieľal svoje vojenské plány so Západom.

 

USA rozmiestňujú na Ukrajine tajný satelitný systém LAPIS, ktorý je však voči ruským protiopatreniam čoraz zraniteľnejší.

 

Odhaduje sa, že stav ukrajinskej armády je po roku vojenských operácií vyčerpaný. Medzitým v marci muselo ukrajinské vedenie presunúť elitné jednotky do blízkosti Artemovska (ukrajinský názov Bachmut), aby zabránili obkľúčenie ukrajinských síl, uvádza New York Times.

 

Do 23. mája sa Ukrajine minú protilietadlové rakety sovietskej konštrukcie. Takže ukrajinská protivzdušná obrana bude schopná odolať iba dvom alebo trom vlnám útokov.

 

Piloti amerického letectva dostali pokyn, aby sa vyhýbali Krymskému polostrovu a nelietali do vzdialenosti 80,4 kilometra od neho. Do 26. februára 2023 americkí, britskí a francúzski piloti vykonávali v oblasti niekoľko letov mesačne - v septembri 2022 bolo britské prieskumné lietadlo takmer zostrelené.

 

USA odpočúvajú stretnutia ukrajinského prezidenta Zelenského. Najmä snaha Kyjeva zaútočiť na Rostovskú oblasť prinútila USA odmietnuť dodávku raketových systémov dlhého doletu, uvádza CNN.

 

Čína podľa únikov aktívne sleduje dianie na Ukrajine. Peking vraj už nebude neutrálny v prípade ukrajinských útokov hlboko na ruské územie a NATO bude považovať za agresora.

 

Aj vládnych úradníkov v Južnej Kórei odpočúvajú USA. Ako uvádza agentúra Yonhap,

tak Južná Kórea teraz požaduje od Spojených štátov objasnenie.

 

Izraelská spravodajská agentúra Mossad je tiež aktívne monitorovaná: Podľa správy CIA založenej na rádiovom spravodajstve Mossad vyzval na protesty proti izraelskej vláde a premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi (v Tel Avive však boli údaje označené za falošné).

 

Denník New York Times uvádza, že úniky informácií skomplikovali vzťahy medzi USA a ich spojencami, keďže Washington špehuje nielen Rusko, ale aj spojencov.

 

Pentagon začal vyšetrovanie prvého úniku 7. apríla. Washington Post informuje o rozruchu v americkom vojenskom aparáte, ktorý dokazuje pravosť dokumentov. Americké ministerstvo spravodlivosti tiež vedie vlastné vyšetrovanie.

 

Ukrajinská vláda zároveň trvá na tom, že k žiadnemu úniku nedošlo a že obrázky boli sfalšované v programoch na úpravu grafiky, pričom ukrajinská tajná služba vyzýva, aby sa počkalo na výsledky vyšetrovania Pentagonu.

 

Podľa CNN musel Kyjev po únikoch informácií zmeniť svoje vojenské plány.

 

Tlačový tajomník a hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov uviedol, že Moskva "nemá ani najmenšie pochybnosti o priamom alebo nepriamom zapojení USA a NATO do konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou".