Günter Verheugen SPD, niekdajší EÚ-komisár: Západ prekročil vedome už dávno nebezpečnú líniu voči Rusku

15.02.2023 23:20

V súčasnej situácii sa Nemecko vzhľadom na ukrajinský konflikt nachádza svojím spôsobom v morálnej dileme. A tá má do istej miery charakter antickej gréckej tragédie.

Čokoľvek aj urobí, tak je to nesprávne – ak Ukrajine dodáva zbrane, zintenzívňuje špirálu eskalácie a predlžuje utrpenie a smrť. Ak tak neurobí, tak USA a Západ ho obvinia z toho, že koná prorusky a proti Ukrajine. Vidia to tak aj viacerí nemeckí politici.

 

Bývalý vplyvný politik Günter Verheugen sa k súčasnej situácii vyjadril pred niekokými dňami v nemeckých médiách o Západe veľmi kriticky. Okrem ineho povedal:

 

„Som presvedčený, že už v roku 2008 bola zámerne a vedome prekročená pre Rusko kritická línia, a to s ponukou Ukrajine stať sa členom NATO. To bolo pre Rusko neprijateľné z dôvodu jeho bezpečnostných záujmov. Obama sa vysmieval Rusku ako regionálnej veľmoci.

EÚ presadzovala pristúpenie Ukrajiny bez toho, aby hovorila so susedným Ruskom. Rusov a Ukrajincov však spája viacero kultúrnych, ekonomických a sociálnych väzieb.

Vôbec sme nedali Rusku slovo pri rozširovaní EÚ na východ, ale to predsa boli závažné veci, o ktorých sme museli s Rusmi diskutovať – otázka ruských menšín v pobaltských štátoch a Kaliningrade.

Nič sa nestalo ani z pôvodnej krátkodobej ochoty Američanov priviesť Rusov do NATO.

Ale Američania v 90. rokoch vyvinuli bezpečnostnú doktrínu, ktorá hovorila: 

Nikde na svete nesmie byť moc silnejšia ako my; chceme byť všade číslo jedna. Bolo preto potrebné zabrániť oživeniu Ruska ako globálneho rivala. 

Navyše, ľudia vo Washingtone sú veľmi podozrievaví, keď spolu komunikujú Nemci a Rusi.

Za Jeľcyna mali Američania k Rusom bližšie ako Nemci. Boli časy, keď Američania veľmi podporovali Rusko, ale v podstate len preto, aby ho zneužívali! V divokých 90. rokoch boli Rusi slabí. Ich ekonomika bola úplne neregulovaná. Vládol dravý kapitalizmus. Počas tohto obdobia bol ruský ľud okradnutý západnými hľadačmi šťastia a rôznymi zločincami.“

 

Je tragédiou nášho sveta, že objektívni a realistickí politici typu Verheugena nemajú fakticky nijakú šancu ovplyvňovať svetovú politiku.

 

Vo svojom rozhovore pre média Verheugen ešte niečo veľmi zdôraznil, keď Západ varoval:

 

Idea zvonku vyvolanej „zmeny režimu“ v Rusku je úplne nereálna a okrem toho aj extrémne nebezpečná.