Guantanamo je veľkou a nezmazateľnou hanbou USA

04.05.2014 00:02

Barak Obama dal pred svojím prvým zvolením za prezidenta verejný sľub, že hneď po tom, ako bude v Bielom Dome, dá príkaz zavrieť Guantanamo, o ktorom sa vyjadril, že je obrovskou hanbou americkej demokracie. Od roku 2002 sú za brutálnych neľudských podmienok v americkom vojenskom väzení Guantanamo uväznení "bojujúci nepriatelia" USA. Tak ich označil Georg Bush po 11.9.2001, keď vyhlásil "vojnu proti terorizmu" a proti "darebáckym štátom", ktoré terorizmus podľa neho podporovali.

Uzbekovia, Sýrčania, Pakistanci, atď., všetci boli nezákonne zatknutí len na základe domnienok a podozrievaní a tajne lietadlami v noci cez európske štáty dopravení do Guantanama. Medzi nimi aj nevzdelaní afganistanskí a pakistanskí pastieri, analfabeti, ktorí boli jednoducho omylom chytení a zavlečení do Guantanama, kde trávili za príšerných podmienok roky svojho života. Boli podrobení výsluchom a mučeniam, vždy znova a znova, ale neprišlo žiadne priznanie - lebo tí ubožiaci nemali čo priznať. Po rokoch Američania postupne niektorých prepustili - bez procesu a podľa možnosti aj bez rozruchu. Nedostali žiadne odškodné - ak vôbec také zločiny proti ľudskosti je možné aspoň trochu odškodniť. Oficiálne nechce Amerika dodnes priznať svoje omyly a svoje zločiny proti ľudskosti.

 

Môj komentár:

 

Aj dnes, dvanásť rokov po tom, ako Američania ukradli slobodu nevinným ľuďom a označili ich bez dôkazov za teroristov, sedia stále ešte stovky nevinných v Guantaname. Sú navždy poznačení, ako keby boli malomocní a nejednému z nich hrozí vo vlastnej krajine buď väzenie alebo smrť. Barak Obama oklamal všetkých, ktorí mu verili, že ukončí strašnú históriu Guantanáma. Neurobil tak a klame a zavádza naďalej celý svet. Je úbohým svedectvom nielen jeho, ale aj všetkých Američanov, že im je ľahostajný strašný osud nevinných väzňov v Guantaname a že nie sú schopní postaviť sa trvalými masovými demonštráciami za ich práva.

Nórsky predseda komisie pre udeľovanie Nobelovej ceny, Thorbjörn Jagland, povedal 9.10.2009 pri jej udelení Obamovi: "Všetko to, čoho sa Barak Obama ako americký prezident dotkol, a to, ako dokázal ovplyvniť medzinárodné ovzdušie, aby vo svete panovalo viac pokoja a menej napätia, je oveľa viac, ako je potrebné na to, aby niekomu bola prepožičaná Nobelova cena mieru."    

Už vtedy, keď si ešte mnoho ľudí vo svete Obamu idealizovalo, bol tento akt absolútne nepochopiteľný. Dnes, keď každý informovaný človek dobre vie, kam Obamova bezohľadná politika mieri, bolo odovzdanie Nobelovej ceny tomuto prezidentovi len výsmechom a hanbou a jej úplným znehodnotením.