Gréve National – celofrancúzsky štrajk, takto vedia štrajkovať len Francúzi

08.12.2019 23:25

Zažil som ho autenticky. Odcestoval som pred niekoľkými dňami pracovne na viac dní do Paríža a do Bordeaux, do pobočky nášho Juhoamerického tlačového centra. Vrátil som sa do Nemecka v nedeľu, čo bolo spojené so značnými problémami. Ale ak cudzinec hovorí francúzsky a vyzná sa vo francúzskych pomeroch, tak je to jednoduchšie sa zorientovať vo veľmi komplikovanej situácii, ktorú spôsobil celonárodný štrajk.

Protesty a masové demonštrácie proti plánovanej veľkej dôchodkovej reforme Macronovej vlády už prvý deň štrajku, vo štvrtok ukázali, že ak sa Francúzi raz rozhodnú pre tento krok, tak to dokážu realizovať v takom rozsahu a s takou vytrvalosťou, ako žiaden iný európsky národ. Aj hnutie žltých viest to potvrdilo a ich demonštrácie, aj keď už len sporadické a nie také masové ako pred rokom, pretrvávajú  až do dnes. Pričom hnutie donútilo Macrona k viacerým ústupkom.

Už vo štvrtok sa v Paríži vytvorili obrovské prúdy demonštrantov a tiahli niekoľkými bulvármi rôznymi smermi a polícia pred nimi len ustupovala. Pridali sa k nim aj tisícky žltých viest. Aj v Bordeaux, kde som bol až do soboty, tiahlo ulicami okolo Garonne až do centra mesta niekoľko desaťtisíc demonštrantov. To isté sa dialo vo viacerých veľkomestách. Moji francúzski priatelia, žurnalisti, odhadli podľa vlastných informácií, že vo štvrtok manifestovalo viac ako milión Francúzov. Niekoľko stovák ľudí bolo zranených a viacerí aj zatknutí.

Vlaková doprava bola extrémne obmedzená v celom Francúzsku a takisto miestna doprava vo veľkomestách. I viaceré letiská zastavili alebo obmedzili dopravu. Napríklad SNCF – žekeznica – vypravila len 15 percent vlakov. A toto číslo sa bude postupne ešte viac znižovať.

V piatok demonštrácie po celom Francúzsku ešte zosilneli a podľa údajov Odborov CGT už manifestovalo viac ako 1, 5 milión Francúzov. Plán je demonštrovať tak dlho, kým Macron neodvolá dôchodkovú reformu.

Mne sa podarilo dostať v sobotu na jeden  špeciálny rýchlovlak Bordeaux – Paríž, ktorým som sa dostal za dve hodiny do hlavného mesta.

Zatiaľ chce vláda zamýšľanú reformu presadiť. Ale ministerský predseda E. Philippe povedal už v piatok, že reforma bude realizovaná postupne  a nebude „tvrdá“. Už to naznačuje istú ochotu ku kompromisom. Ale na francúzske odbory to neurobilo nijaký dojem a už teraz ohlásili na utorok ešte masovejšie protesty a štrajky. Pritom už vo štvrtok ohlásili, že každým razom sa bude stupňovať ich rozsah a že ak bude potrebné, tak budú trvať hoci aj celé týždne a ochromia celé Francúzsko.

V sobotu v Paríži štrajk eskaloval, čo som mal možnosť aj s mojím kolegom zažiť autenticky. Rýchlovlaky do Nemecka zo stanice Gare de l´Est, odkiaľ zvyčajne chodia, nepremávali. Spolu s mojím spolupracovníkom sme sa však dozvedeli, že máme jednu možnosť ísť z Gare du Nord do Bruselu a odtiaľ je to už len skok do nemeckého Aachenu. Podarilo sa a za necelé tri hodiny sme sa dostali z Paríža do Nemecka.

A v nedeľu som si už aj bol zatrénovať. Dal som si v lese môj obvyklý nedeľný 10 kilometrový beh a premietal si pritom v hlave nezabudnuteľné zážitky z Francúzska.