Grava hviezda je fascinujúci (zatiaľ) hypotetický kozmický objekt. Ale aj čierna diera bola dve storočia len iluzórna hypotéza

11.04.2024 11:15

Anglický názov tohto objektu „Gravastar“ znamená  GRAvitational VAcuum STAR (GRAvitačná VÁKUOVÁ HVIEZDA).

 

Podľa hypotézy, ktorú v roku 2001 zverejnili astrofyzici Pawel Mazur a Emil Mottola, by sa za istých presne stanovených fyzikálnych predpokladov z veľmi masívnej hviezdy nevyvinula čierna diera, ale stala by sa hviezdou typu grava.

 

Keď sa vytvorí (hviezdna) čierna diera, tak hviezda sa pod vlastnou hmotnosťou zrúti, takpovediac do seba a vytvorí bodovú singularitu bez akéhokoľvek minimálneho priestorového rozmeru (možno to vnímať aj ako priam neskutočnú a nepredstaviteľnú kozmickú mágiu).

 

Naproti tomu teória grava hviezd predpokladá, že hviezda sa zrúti do seba len po určitú hranicu a tam sa jej rúcanie zastaví – a preto nevznikne bodová singularita.

 

Podľa teórie by kvantové efekty mali spôsobiť akýsi fázový prechod v časopriestore, ktorý zastaví do seba sa obrovskou rýchlosťou rúcajúcu hviezdu v jej ďalšom zmenšovaní.

 

Mazur a Mottola  v rámci svojej hypotézy vychádzajú z toho, že teória hviezd grava predstavuje riešenie informačného paradoxu čiernej diery a že hviezdy grava by mohli byť zdrojom gama zábleskov.

 

Zvonku sa hviezda grava javí celkom tak ako čierna diera – oba tieto záhadné objekty môžu byť objavené iba prostredníctvom vysokoenergetického žiarenia vytvoreného dopadom na hmotu.

 

Astronómovia, ktorí skenujú oblohu a hľadajú „podpisy“ radiačných žiarení, aby tak objavili čierne diery, by zo svojich meraní nedokázali v žiadnom prípade rozlíšiť medzi čiernymi dierami a hviezdami grava.

 

Vo vnútri grava hviezdy vytvára bublina temnej energie protitlak potrebný pre jej stabilitu. Supermasívna stena tejto bubliny je zdrojom gravitácie grava hviezdy.

 

V tejto teórii je dokonca možný aj celý kozmos grava hviezd. To by tiež bolo vysvetlenie pre temnú energiu. Tento kozmos by však musel rotovať alebo obsahovať malé víry v časopriestore.

 

 

Nedávne teoretické štúdie tiež uvádzajú, že súčasná existencia hviezd grava samozrejme nevylučuje existenciu čiernych dier.

 

Špeciálnym prípadom hviezdy grava - ktorá sa od čiernej diery líši tým, že hmota nie je sústredená v strede, ale v „škrupine“ – je takzvaný „škrupinový-kolapsar“.

 

Vysvetľuje to zložitá teória, ktorú tu pochopiteľne neuvádzam – opísal som ju v mojej knihe „Tisíc“ magických záhad kozmu a jedna najväčšia k tomu