Geopolitika na americký spôsob – bude úspešná?

19.03.2022 23:39

Po skončení 2. svetovej vojny boli USA jedinou svetovou veľmocou – vojna im priniesla mnoho výhod a vyšli z nej posilnené. Sovietsky Zväz utrpel v nej mnoho veľkých strát a aj mnoho ekonomických škôd. Čína v tom čase nehrala ešte takmer žiadnu rolu.

V súčasnosti je tento obraz už však veľmi zmenený. USA majú dvoch veľkých súperov alebo aj nepriateľov, Čínu a Rusko. Pričom Rusko sa teraz skutočne stalo pre USA nepriateľom. Ich absolútnou prioritou je, aby ho všemožne a za každú cenu  veľmi oslabili.

Preto  z tohto pohľadu bol pre nich  ruský vpád na Ukrajinu niečím čo skvelé pomáha napĺňať ich geopolitické ciele v Európe. Mohli Európu ľahko „prinútiť“ k tomu, aby proti ich nepriateľovi zaviedla tvrdé sankcie. Tie však – a to tvrdia už aj renomovaní ekonómovia – postihnú EÚ v konečnom dôsledku minimálne tak ako Rusko. Ale bude to z pohľadu európskych politikov aspoň obeť v mene dobrej veci. USA vyhlásením protiruských sankcií neutrpia takmer vôbec.

Ale na svete sú aj iní dôležití geopolitickí hráči – ako aj Čína. A Čína je s Ruskom vo veľmi úzkom vzťahu. O.i. vyhlasili aj silné strategické partnerstvo. USA robia tlak aj na Čínu, aby sa zúčastnila na protiruských sankciách. Na tlak však reaguje Peking veľmi podráždene.  A tak v tomto prípade nemajú Američania nijakú šancu presvedčiť Čínu.

Čínska vláda je aj v tejto situácii, keď Rusko bojuje v Ukrajine jednoznačne na jeho strane a pred niekoľkými dňami boli v Číne spustené rozsiahle medializované proruské aktivity ako napr. výzvy: Občania kupujte všetko ruské.

Číňania vo všeobecnosti nemajú Američanov v láske – neznášajú ich nepriateľskú politiku voči Číne a rozumejú dobre tomu, že Rusi mali len dve možnosti – akceptovať atómové zbrane na svojich hraniciach, alebo vojensky proti Ukrajine zasiahnuť a prekaziť tak americké plány s ich umiestením na jej území.

Takže USA nemôžu nijako očakávať, že by Čína podporila protiruské sankcie. Veď by tak konala proti sebe – Američania predsa vedú proti nej už dlhšiu dobu obchodnú vojnu. A potom je tu ešte niečo čo Čínu stavia proti USA a spája s Ruskom.

Je tu totiž aj veľký problém čínskeho Taiwanu, ktorý Čína pokladá za svoje neoddeliteľné teritórium. Ale USA tam vo veľkom predávajú zbrane a sa aj tým otvorene stavajú proti čínskym záujmom.  USA sa vyhlásili za ochrannú mocnosť Taiwanu a viackrát vyhlásili, že v prípade vojenskej intervencie Číny poskytnú Taiwanu vojenskú podporu.

Čína by určite uprednostnila mierové spojenie s Taiwanom, ale keďže zo strany Taiwanu nie je nijaká ochota to zrealizovať, tak sa čoraz viac ozývajú v Číne vplyvné hlasy tých, ktorí už stratili trpezlivosť a chcú tento problém vyriešiť vojenskou silou. Teraz sa Rusko pre nich stalo nasledovaniahodným príkladom a ich hlasy získavajú čoraz väčšiu váhu. Poukazujú aj na to, že Čína teraz môže s istotou počítať s tým, že Rusko ich v tom aktívne podporí.

Geopolitika USA sa vo svete čoraz menej presadzuje a úzke strategické partnerstvo Ruska a Číny je pre záujmy USA čoraz väčšou prekážkou. Záujmy USA utrpeli porážku už v Sýrii a teraz nasleduje ďalšia porážka v Ukrajine. Američania stratili svoje pozície medzičasom už aj v arabských štátoch. Saudská Arábia, ešte donedávna prepojená s USA sa preorientovala na „spojenectvo“ s Ruskom a Čínou a teraz aj Katar, kde chce EÚ aj za podpory Washingtonu získať spoľahlivého dodávateľa plynu a mať tak náhradu za dodávky z Ruska,  už prejavuje svoje sympatie Číne.

Katar síce súhlasil s dodávkami do EÚ, ale za neobyčajne tvrdých podmienok. Bude dodávať, ale oveľa drahšie ako Rusko, čo bude dramatické pre európsku ekonomiku, a okrem toho sa EÚ musí zmluvne zaviazať odoberať drahý plyn dlhodobo. Ale samotný Katar nedokáže dodávať do Európy také množstvá ako Rusko. A arabské golfské štáty odmietli dodávky pre EÚ a nepodporili ani sankcie proti Rusku.

A tamojší sultáni a králi odmietali telefonáty prezidenta Bidena, ktorý ich chcel prehovoriť, aby zmenili svoj názor. Pre tieto štáty je dôležité nepokaziť si dobré vzťahy s Čínou i Ruskom.

Možno konštatovať, že geopolitika USA je čoraz menej úspešná.