Generálny riaditeľ BASF Martin Brudermüller: Číňania sú schopnejší a lepší ako my

19.11.2023 12:01

Už pred nejakým časom Martin Brudermüller, šéf svetového veľkokoncernu, uviedol, že práve len zisky z Číny umožnili jeho spoločnosti vyrovnať straty z vysokých cien energií a prísnych environmentálnych opatrení v Európe.

 

„Bez nášho podnikania v Číne by tu v Nemecku potrebná reštrukturalizácia vôbec nebola možná. A povedzte mi čo len  jedinú investíciu v Európe, s ktorou by sme mohli zarobiť,“

vyhlásil veľmi dôrazne Martin Brudermüller na bilančnej konferencii koncernu BASF ešte vo februári.

 

A keď všade vo svete vysoko uznávaný šéf BASF Martin Brudermüller hovorí o svojej novej veternej farme na holandskom pobreží, tak chemický manažér prejavuje emócie nadšenia. Brudermüller potom hrdo vyhlási, aký je to skvelý pocit vidieť logo BASF vyzdobené vysoko na obrovských veterných turbínach. Veterná farma na mori s názvom „Hollandse Kust Zuid“ je v súčasnosti najväčšia na svete so 139 veternými turbínami.

 

Zdroj energie na mori produkuje až 1,5 gigawattu energie, toľko ako jedna z posledných troch jadrových elektrární, ktoré boli minulý rok v Nemecku odstavené. BASF, najväčší svetový výrobca chemikálií, chce pre svoje európske továrne využívať veternú energiu šetrnú ku klíme.

 

Ale tak nadšene, ako generálny riaditeľ Brudermüller hovorí o veternej farme v Severnom mori, tak nekompromisne je tvrdý vo svojej kritike európskeho priemyslu veternej energie.

 

Turbíny na holandskom pobreží pochádzajú od výrobcu Siemens Gamesa, ktorý je zasa súčasťou krízou sužovaného mníchovského výrobcu Siemens Energy. Jej generálny riaditeľ Christian Bruch v súčasnosti rokuje s nemeckou vládou a hlavným akcionárom Siemensom o finančnej pomoci vo forme záruk.

 

Ale Brudermüller už dal najavo, že nie je s veternými turbínami obzvlášť spokojný.

Je to tvrdé oznámenie od šéfa BASF, ktorý je vyznávačom priamej reči.

 

„Čínski výrobcovia so svojimi turbínami jednoznačne prevyšujú európskych konkurentov, ako je Siemens Gamesa. Číňania sú technicky lepší ako my a sú tiež nákladovo efektívnejší ako my,"

 

povedal Brudermüller pred niekoľkými dňami na stretnutí s novinármi v Berlíne.

 

Je faktom, BASF to vie celkom dobre posúdiť, pretože jeho firma nestavia veterné parky s európskymi turbínami len v Európe, ale aj v Číne s čínskymi turbínami.

 

A šéfovi BASF je celkom jedno, že sa jeho výpovede nepáčia Habeckovi a Scholzovi. On je niekto, kto dobre vie, že vie a vie aj to, že je trvalou konštantou, zatiaľ čo oni sú len mizerní politici, ktorí sú len premenlivou „hodnotou“, ktorá rýchlo zmizne.

 

Spolkový minister hospodárstva Robert Habeck a šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen sa obávajú, že európsky priemysel veternej energie sa vzďaľuje od Európy a je vytláčaný čínskymi výrobcami.

 

Brudermüller má na túto vec ale úplne iný pohľad, ako títo laici:

 

„Prebieha politická diskusia o tom, že veterná energia nie je ďalšou technológiou, ktorá by mala zaniknúť. Ja by som ale povedal, že už je to takmer preč."

 

Skutočnosť, že čínski výrobcovia veterných elektrární majú čo ponúknuť, nie je podľa Brudermüllera spôsobená cenovým dumpingom a vládnymi dotáciami v Číne.

 

„Pozrite si to na mieste naozaj zblízka. Jednoducho sa Číňania stali dobrými so svojimi produktmi,“

tvrdí šéf BASF.

 

A Brudermüller Šéf BASF, ktorého spoločnosť je jedným z najväčších nemeckých investorov v Číne, už dlhodobo varuje pred ohrozením dôležitých ekonomických vzťahov Nemecka s ázijskou ekonomickou superveľmocou.

 

Keď si to Nemecko, zásluhou svojich viacerých politických diletantov a vazalov USA totálne pokazí, tak sa naozaj stane deindustrializovanou krajinou!