Gabriel, prvý nemecký politik, ktorý sa odvážil brániť svojho prezidenta pred konšpiráciami Kyjeva

18.04.2022 22:48

Exminister zahraničia a exšéf SPD, Sigmar Gabriel tvrdo napadol ukrajinského veľvyslanca v Berlíne Andrija Melnyka, ktorý predtým viackrát urážlivo atakoval nemeckého prezidenta Steinmeiera, pričom  ho nepriamo  a absolútne neoprávnene označil za spojenca Moskvy. Kritizoval ho opakovane v n emeckej televízii i v nemeckom mainstreame. O. i. ho obvinil z jeho „intímnej spriaznenosti“ s Ruskom a prezidentom Putinom.

Gabriel tiež napísal v mainstreamovom nemeckom Spiegli, že Frank Walter Steinmeier vo funkcii ministra zahraničia, spolu s kancelárkou Merkel podporovali roky Ukrajinu viac ako všetci ostatní v EÚ. Melnykovi vyčítal, že jeho neustále obviňovania  nemeckého prezidenta sú len zlomyseľné nepravdy.

Melnyk na to reagoval okamžite na twitteri:

„Zlomyseľná bola predovšetkým nemecká politika, ktorá bola priateľská voči Putinovi a ktorú podoroval Gabriel a jeho SPD komplici. Taká politika potom navodila zničujúcu barbarskú vojnu proti Ukrajine. Jej odsúdenie ešte raz príde – hanbite sa.“

Sigmar Gabriel odkázal veľvyslancovi Melnykovi (ktorý neustále nehanebne a bezočivo zasahuje do vnútorných záležitostí Nemecka v absolútnej istote, že Berlín sa ho v žiadnom prípade neodváži vykázať z krajiny), že viaceré jeho výpovede sú nebezpečné varianty konšpiračných teórií.

Zároveň Gabriel obhajoval v  médiách odmietavé stanovisko nemeckej vlády ohľadne dodávok zbraní Ukrajine, ktoré Melnyk i ukrajinský prezident opakovane atakujú. Napísal k tomu:

„EÚ si musí byť plne vedomé konzekvencií, ktoré hrozia, ak by prišlo k rozšíreniu vojny mimo ukrajinského územia a preto je správne, že nemecká vláda odmieta dodávku ťažkých zbraní Kyjevu. Diplomaciu a politiku nemôžu nahradiť nikdy len tanky a rakety. Okrem toho je dôležité, ak hľadáme mierové riešenie konfliktu, aby sme sa dokázali vžiť aj do pozície protivníka, lebo len tak môžeme dospieť ku kompromisom.“

To, čo v tomto prípade vyslovil skúsený a racionálne mysliaci politik a diplomat Sigmar Gabriel, musí podporiť každý rozumný človek, ktorý chce, aby sa strašná a nezmyselná vojna (ktorá vojna má zmysel?) čo najskôr skončila, a to kompromisom a nie aby bola ukončená zničením Ukrajiny alebo Ruska a či dokonca zničením oboch, ako to možno niekto veľmi chce!