Friedrich Merz odmietol ponuku od Kramp-Karrenbauer na spoluprácu. Musela byť pre neho len výsmechom

12.01.2019 23:26

Ponuka, ktorú urobila šéfka CDU Friedrichovi Merzovi, ktorý jej v nedávnych voľbách tesne podľahol, bola vraj mienená ako gesto zmierenia. Merz ju ale okamžite, bez váhania kategoricky odmietol. Nielen zasvätení totiž vedia, že Merz má už roky ťažké srdce na Merkel, ktorá ho svojho času ako nepríjemného konkurenta s vysokými politickými ambíciami  rafinovane odstavila na vedľajšiu koľaj, z ktorej potom odišiel do ekonomického a bankového sektoru.

„Nepriateľstvo“, ktoré Merz odvtedy voči kancelárke prechovával, preniesol aj na jej obľúbenkyňu a favoritku na uvoľnenú pozíciu predsedu CDU. Schäuble a pravicové krídlo CDU urobili všetko pre to, aby sa Merz opäť vrátil do politiky a vo voľbách porazil Kramp-Karrenbauer a aby sa potom žezlo najvyššej moci v Nemecku opäť dostalo do mužských rúk.

Tento zámer stroskotal a nová šéfka má teraz v rukách všetky tromfy k tomu, aby sa stala aj novou kancelárkou.

Ponuka na spoluprácu, ktorú Merz od šéfky CDU dostal, ale nebola niečim, čo by tento muž, ktorý má o sebe vysokú mienku, mohol prijať. Vnímal ju zrejme len ako ďalšie nedocenenie svojej osoby (možno aj ako poníženie) zo strany merkelovského krídla CDU.

To, čo bolo Merzovi ponuknuté, bolo naozaj málo, smiešne málo, a tohto veľmi schopného muž nedôstojné. Kramp-Karrenbauer navrhla, že ho začlení do niektorého zo straníckych grémií CDU. Avšak bez toho, aby konkrétne povedala, akú by tam mal funkciu.  

Merz reagoval okamžite slovami:

„Das mache ich nicht. ich werde in keine Kommission und in kein Gremium der Partei gehen“, „To neurobím. Ja nebudem v žiadnej komisii a ani v žiadnom grémiu strany.“

Jediné, čo by bol Merz vzal, to by bola funkcia ministra hospodárstva alebo ministra financií. To povedal pre médiá už niekoľko dní po zvolení novej šéfky CDU. Tá niečo také hneď vylúčila.

Merz v takej vysokej funkcii by totiž rýchlo mohol získať veľké sympatie voličov a ohrozil by tak plány  Kramp-Karrenbauer, ktorá je nesmierne ctižiadostivá a určite nechce nič tak veľmi, ako dostať sa na „trón“ ako kancelárka.