Friedrich Merz, ktorý sa chce stať šéfom CDU začal v Sasku svoju volebnú kampaň

20.08.2020 23:19

V utorok večer v saskom meste Döbeln hovoril Merz dve hodiny vo veľkej tenisovej hale zaplnenej jeho prívržencami, čo všetko chce ako novozvolený predseda CDU urobiť.

Voľba sa uskutočni na zjazde CDU v decembri v Stuttgarte.

Povedal,  že ak bude zvolený, tak ako prvé podnikne všetko pre to, aby získal naspäť všetkých tých, ktorí odišli z radov CDU preč. Za to zožal veľký potlesk prítomných. Práve vo východnom Nemecku vystúpilo z CDU veľa členov.

Následne kritizoval to, že bolo pripustené, že pandémia spôsobila obrovské ekonomické škody a zdôraznil, že v dôsledku toho zažíva Nemecko veľkú vlnu insolvencíí a rozpadu firiem, aká v novodobej histórii krajiny ešte  nikdy nebola.

Podotkol ale, že si je istý, že sa tieto problémy dajú riešiť. Tým sa  pripomenul ako významný expert pre ekonomiku, v čom je zo všetkých ostatných kandidátov (Laschet, Spahn, Röttgen) najsilnejší.

Tiež zdôraznil, že je dôležité, aby sa najmä školy a univerzity vrátili čo najskôr k normálnej prevádzke, lebo enormné škody, ktoré vznikli v dôsledku výpadku vyučovania, sa budú veľmi dlho – pravdepodobne až niekoľko rokov – odstraňovať.

Najväčšieho potlesku sa Merz dočkal pri témach azyl a bezpečnosť občanov. Z toho, čo k tomu povedal, bolo jasné, že nebol a nie je priateľom utečeneckej politiky kancelárky.

Momentálne má Armin Laschet najvyššie preferencie, ale Merz má ešte všetky šance, aby do decembra jeho náskok eliminoval.