Friedrich Merz CDU vzdal hold Gerhardovi Schröderovi a „ponížil“ Merkel

07.04.2019 17:57

Niekdajší špičkový politik CDU, ktorý nedávno kandidoval na funkciu šéfa CDU a v súboji s A. Kramp-Karrenbauer jej podľahol, sa vyjadril v samých superlatívoch o kancelárstve Gerharda Schrödera, ktorý v nedeľu oslávil svoje 75. narodeniny.

Okrem iného povedal:

„Nemecko ďakuje v prvom rade G. Schröderovi za svoju skvele prosperujúcu ekonomiku. Schröder ukázal, že ten, kto disponuje mimoriadnymi schopnosťami, ten nemusí byť dlhé roky v úrade kancelára, aby dokázal vykonať veľkolepé veci (táto výpoveď bola zároveň veľkým ponížením kancelárky Merkel, lebo Merz tým nepriamo vyjadril to, že kancelárka počas svojej 14 ročnej vlády neurobila v porovnaní so Schröderom pre Nemecko ani zďaleka toľko ako on).“

Nie je to po prvý raz, čo sa Friedrich Merz vyslovil pochvalne a s uznaním o Schröderovi a je jeden z mála  CDU politikov, ktorý ho nikdy nekritizoval za jeho veľké priateľstvo s Vladimírom Putinom.

Merz pochválil niekdajšieho kancelára aj nasledovnými slovami:

„Schröder viedol Nemecko  v priebehu sedem rokov ako kancelár so správnou mierou odvahy a rozvahy a aj s veľkou múdrosťou. A mal zmysel aj pre dôležitejšie veci ako bol úrad kancelára.“

Pred 17. rokmi odmietol kancelár Schröder výzvu prezidenta  Georga W. Busha, aby sa Nemecko zúčastnilo na vojne USA proti Iraku. Vtedajšia šéfka CDU Angela Merkel naproti tomu chcela, aby sa Bushovi vyhovelo a viackrát preto  Schrödera kritizovala. Veľká väčšina Nemcov však Schröderovi ďakovala za jeho odmietavý postoj proti vojne v Iraku, ktorá, ako sa neskôr ukázalo, bola neoprávnenou a zločineckou vojnou, za čo mal byť Bush postavený pre medzinárodný súd ako vojnový zločinec.

Je veľkou habou a pokrytectvom OSN, že sa o to nikdy ani len nepokúsila. Ale napríklad sýrskeho prezidenta OSN a Západ veľmi rýchlo vyhlásili za zločinca, ktorého treba obžalovať, hoci ten nikdy bezdôvodne nezaútočil na iný štát.