Friedrich Merz (CDU) je proti prijímaniu migrantov z Grécka a Bosny

02.01.2021 22:15

Kandidát na šéfa CDU Friedrich Merz bol vždy odporcom nekontrolovanej Willkommenspolitik kancelárky Merkel. Aj v tomto prípade sa jednoznačne postavil proti kancelárke a povedal, že je principiálne proti prijímaniu migrantov z utečeneckých táborov v Grécku a Bosne. Tým sa pripojil k vyhláseniam AfD a samozrejme má v tom podporu aj konzervatívneho krídla CDU.

Podľa Merza nie je povinnosťou berlínskej vlády sústavne dopravovať do Nemecka utečencov, ktorí sú na Balkáne. Je presvedčený, že to je vecou EÚ, aby týmto migrantom pomáhala, avšak priamo na mieste, tam kde sú na Balkáne a v Grécku.

Friedrich Merz:

„Táto humanitárna katastrofa sa v žiadnom prípade nedá riešiť tým spôsobom, že utečencom povieme, že všetci môžu prísť k nám do Nemecka. Nie, musíme im povedať, že táto cesta už nie je viac otvorená.

EÚ musí urobiť záväzné dohody s krajinami, odkiaľ prichádzajú, ako aj s tranzitnými krajinami, aby zabránili ilegálnej migrácii do Európy. Z našej strany musí prísť jasné oznámenie nasmerované priamo migrantom a ich prevádzačom, že ich snaha dostať sa do Európy už nebude mať nijaký úspech.“

Merz sa vyslovil aj za konzekventnejšie vyhosťovanie ilegálnych migrantov, ako to bolo dosiaľ.