Francúzsko vyhlásilo vojnu - chce poraziť islamistov ich vlastnou zbraňou

31.01.2015 00:02
 

Francúzske ministerstvo vnútra má proti islamistom novú stratégiu. Čo vyzerá ako propaganda Islamského štátu je internetová video-kampaň. V nej vidieť  vlajúcu zástavu islamistov.

Zakuklení bojovníci držia v rukách kalašnikove samopaly. Patróny majú formu srdca. Podobnosť s milicionármi ISIS je nápadná. Vo videu však nejde o islamistickú propagandu, ale o posolstvo: Zastavme džihadizmus. 

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve chce urobiť všetko pre to, aby sa ľuďom naplno otvorili oči a videli pozadie indoktrinačných metód islamistov. Aby sa to dosiahlo, tak je vo videu úmyselne použitá provokácia. Video používa islamistické propagandistické obrazy, vyjadruje sa v reči džihadistov a atakuje a vysvetluje pravú podstatu ich prísľubov. 

Napríklad uvedie text: Bojuj s nami a budeš obhajovať spravodlivú vec. Nasleduje vysvetlenie: V skutočnosti to tak ale nie je a ty zažiješ peklo na Zemi. Okrem toho v zmysle nového francúzskeho anti-teroristického zákona chce vláda zablokovať islamistické internetové stránky.

 

Môj komentár:

 

Úmysel je dobrý, ale je veľmi otázne, či takáto kampaň bude mať očakávaný úspech. Ten, kto sa už raz dal zlákať na cestu islamizmu, ten sa bude sotva po zhliadnutí takého videa - pričom je málo pravdepodobné, že si ho vôbec pozrie - zamýšľať nad tým čo je správne a čo nie.