Francúzsko, voľby 2021: Bude Marine Le Pen prezidentkou?

17.01.2020 23:59

V každom prípade je o tom presvedčených až 57 percent Nemcov, ako to vyplýva z prieskumu internetového portálu MSN.

Vo štvrtok večer šéfka francúzskych pravicových konzervatívcov (strana  Rassemblement National) oznámila v 90 tisícovom meste Nanterre ležiacom v tesnej blízkosti Pariža, na tlačovej konferencii prítomným novinárom, že má úmysel sa zúčastniť prezidentských volieb ako kandidátka svojej strany.

Dodala však, že musí počkať na potvrdenie svojej kandidatúry predsedníctvom strany. Keď sa tak stane – čo je viac ako isté – tak to bude oficiálne oznámené verejnosti prostredníctvom médií. Jej kandidatúra má byť potvrdená až na zjazde strany ešte tento rok.

Napriek tomu v Nanterre prezradila prítomným novinárom, že prvá fáza volebného boja o prezidentské kreslo sa pre ňu už začala. Vo Francúzsku sa všeobecne ale už dávno s tým počítalo, že Le Pen bude kandidovať.

V prezidentských voľbách v roku 2017 podľahla Le Pen súčasnému prezidentovi Macronovi. V užšej voľbe dosiahla síce 34 percent, čo bol dovtedy rekordný výsledok pre jej stranu, ktorá sa v tom čase volala Front National, ale bolo to predsa len isté sklamanie, lebo si sľubovala lepší výsledok.