Fíni sa trasú: Obavy pred migrantami sú už aj vo Fínsku. Robia opatrenia, aby nenastali „švédske pomery“

16.09.2018 23:00

Fínsky minister vnútra plánuje podstatne zvýšiť počet policajtov v predmestiach miest, kde žije veľa cudzincov. Fínske obyvateľstvo sa veľmi obáva, aby migranti, ktorí sú v krajine (je ich oveľa menej ako vo Švédsku), nevyprodukovali „švédske pomery“.

Minister Kai Mykkänen je pevne rozhodnutý niečo také prekaziť za každú cenu. Nové policajné sily budú spolupracovať v zmienených predmestiach s tamojšími sociálnymi pracovníkmi, aby sa už vopred predišlo vytváraniu mladistvých gangov, ku ktorým  vo Fínsku inklinujú takmer výlučne len migranti.

V súčasnosti je podľa ministra vo Fínsku okolo stovky takých gangov.  Ich hlavnou pracovnou náplňou je obchod s drogami a s ukradnutými autami.

Kai Mykkänen (člen Fínskej konzervatívno-nacionálnej strany) povedal:

„Vo Švédsku je situácia v tomto smere už katastrofálna a nekontrolovateľná. Ak vo Fínsku neurobíme už teraz správne opatrenia, tak u nás bude veľmi skoro tá istá situácia.“ 

V uliciach švédských miest sa čoraz častejšie strieľa a prestrelky a vraždenie zbraňami ide takmer výlučne na konto migrantských gangov. Rastúce násilie v krajine premenilo Švédsko na jeden z popredných európskych odbytových trhov pre zbrane.

Bosniacky prokurátor Goran Glamocnin povedal, že hlavným dodávateľom zbraní do Švédska je Bosna.

Medzičasom si švédske gangy migrantov kupujú už aj ručné granáty.

Fíni majú obrovský strach, aby toto všetko nepreniklo aj k nim.