Finanzen.net: Nemecký štát sa enormne zadlžuje, ale jeho miliardári zarábajú miliardy

25.01.2021 23:35

Renomovaný nemecký portál, kde publikujú svoje finančné expertízy a analýzy poprední finační experti, uviedol, že záverečná finančná bilancia USA za rok 2020 ukázala, že korona kríza priniesla americkým miliardárom neobyčajne vysoké zisky, kým zárobky zamestnancov v USA poklesli v čase od marca do októbra o 2,3 percent.

Americkí miliardári v roku 2020 rozmnožili svoje bohatstvo o bilión dolárov. Len Elon Musk má vo vrecku o 119 miliard dolárov viac, po ňom nasleduje Jeff Bezos so 71 miliardami a tretí je Mark Zuckerberg so ziskom 50 miliard.

V Nemecku je 119 miliardárov a aj tí na kríze bohate zarobili. Ako informoval Bayerischer Rundfunk tak celkove narástol ich majetok v roku 2020 o 95 miliard dolárov.

Krízový rok 2020 extrémne zvýšil zadĺženie nemeckého štátu.

Na rok 2021 bol naplánovaný a koncom minulého roka aj odsúhlasený štátny rozpočet vo výške 370 miliard eur. Ale už začiatkom tohto roku bol zvýšený o 43 miliard a s najväčšou pravdepodobnosťou bude v priebehu roka ešte zvýšený.

Nemecká vláda ale plánuje vydať v tomto roku asi pol bilióna eur. To znamená, že tu bude musieť dofinancovať novým obrovským zadĺžením.

Miliardári by tu mohli pomôcť, ale vláda sa neodváži vydať zákon, ktorý by ich k tomu prinútil.