Fenomenálny objav: Gigantické gravitačné vlny vyhodili čiernu dieru z materskej galaxie

08.03.2018 23:43

Vedci z Space Telescope Science Institute v Baltimore skúmali prostredníctvom Hubblovho teleskopu jednu galaxiu vzdialenú 8 miliard svetelných rokov (jeden svetelný rok je vzdialenosť desať biliónov kilometrov).

Vedci hľadali v galaxii náznaky toho, či v nej prichádza ku kolíziám slnečných sústav a následne k ich spojeniu. Pritom prekvapujúco zistili niečo celkom iné.

A je to absolútna astrofyzikálna senzácia. Niečo také dosiaľ nepredpokladal nijaký astrofyzik ani len hypoteticky.

 V zmienenej galaxii objavili kvazar, nachádzajúci sa v jej vonkajších regiónoch. Kvazary sú vvysokoenergetické aktívne galaktické jadrá. Patria medzi najžiarivejšie, najsilnejšie a najenergetickejšie objekty v kozme. V ich strede leži čierna diera ako centrum galaxie.

Vedci vypočítali, že zmienený kvazar sa spolu so svojou čiernou dierou vzdialil 35 000 svetelných rokov od centra svojej galaxie. To je ďalej ako je vzdialené naše Slnko od centra našej galaxie.

Čierna diera, ktorá je v tomto kvazare má hmotnosť, ktorá sa rovná jednej miliarde hmotnosti nášho Slnka. A letí obrovskou rýchlosťou  7,6 miliónov kilometrov za hodinu, von zo svojej galaxie.

Táto rýchlosť jej umožní, že za 20 miliónov rokov opustí svoju galaxiu a bude putovať kozmom ďalej a pritom hltať všetko čo príde do jej blízkosti.