Fascinujúci poznatok: Existujú rastliny, ktoré sa v zime sami zohrievajú

07.04.2022 14:56

Rastliny sú doslova zázračné bytosti. Pre mňa sú to naozaj bytosti, podobne ako zvieratá a ľudia. Dokážu spolu komunikovať, a to nielen navzájom, ale v istých prípadoch dokonca aj s ľuďmi. 

Experti už dávnejšie dokázali, že prítomnosť rastlín v našej blízkosti má pozitívny vplyv na náš organizmus i na našu psychu. A dokázali aj to, že aj rastliny sa vyznačujú inteligenciou.

To veľmi názorne potvrdzuje aj obsah tohto článku. Rastliny dokázali vyvinúť unikátnú a veľmi účinnú stratégiu, aby boli schopné prežiť aj pri extrémne nízkych teplotách v zime. Boli schopné vytvoriť niečo čo možno nazvať ako mrazuvzdorný prostriedok. 

Niektorí biológovia v tomto prípade neváhajú hovoriť o veľmi inteligentnom vnútornom vykurovaní rastlín. Ak by sme ho boli dokázali vyvinúť aj my v našom organizme, tak by sme nespotrebovali toľko uhlia, dreva a pod. na vykurovanie.

Všetci poznáme nádherný kvet – snežienku – posolkyňu a či oznamovateľku nami každoročne už túžobne očakávaného príchodu jari. Niekedy sa však snežienky zrodia ešte do mrazivej zimy, ktorá dlho pretrváva a nechce sa vzdať svojej moci a prepustiť ju jari.

A vtedy snežienka „nahodí“ svoje vnútorné kúrenie a to ju zohrieva, a tak odoláva aj mrazom.

V špeciálnom procese, zvanom termogenéza (jej princípom je premena chemickej energie na teplo) príde v koreňovej cibuľke snežienky ku zvýšeniu dýchania jej buniek a nastane intenzívne spaľovanie v nich uložených výživných látok. 

To má za následok zohriatie snežienky na osem až desať stupňov Celsia. Sneh v jej bezprostrednej blízkosti sa roztopí.

Vznik tepla vo vnútri snežienky naviac podporuje aj to, že v tých jej štruktúrach, ktoré sa zohrievajú, sa nachádzajú bunky s vysokým počtom mitochondrien a preto sú tieto bunky mimoriadne aktívne v procese dýchania.