Farby kvetov sú dôležitým signálom pre hmyz

27.11.2018 23:21

Pestré farby - modrá, fialová, červena, žltá,.... Po dlhej zime nie je pre naše oči azda nič krajšie, ako keď na jar začínajú rozkvitať prvé kvety. Ale kvety nekvitnú v rôznych nádherných farbách pre potešenie našich očí. To v žiadnom prípade. Neodolateľná nádhera ich farieb má iný zmysel a iný účel.

Rôznorodá farebnosť kvetov má prilákať hmyz, ktorý potom prenáša ich peľ, a tak sa stará o ich potomstvo a tým zabezpečuje ich ďalšiu existenciu. U nás, v Európe, to robia predovšetkým včely, čmeliaci a motýle.

Farby a vôňa kvetov im umožňujú ľahšie a rýchlejšie nájsť tie, ktoré uprednostňujú. Optimálne farby pre kvety sú preto tie, ktoré v okolí najviac vynikajú a upútavajú. Nie je to napríklad zelená farba, pretože kvety s takou farbou by nevynikali, lebo aj listy a tráva sú zelené. Ale aj hnedé alebo čierne kvety neexistujú. Jednoznačne najpútavejšou farbou je farba červená.

Rôzni "opeľovači" obľubujú rôzne farby kvetov

Vtáci i hmyz, ktorí roznášajú peľ kvetov, a tak sa starajú o ich potomstvo, majú rôznu farebnú záľubu a niekedy dokonca vyhľadávajú aj zápach, a tak existujú aj kvety, ktoré nevoňajú, ale doslova zapáchajú.

Napríklad červenú farbu kvetov obľubujú kolibríci. Tí žijú prevažne v dážďových lesoch a tam opeľujú kvety. Existujú rastliny, ktoré kvitnú v noci a ich kvety majú bielu farbu, aby prilákali nočných motýľov. Včely uprednostňujú viaceré farby - predovšetkým žltú, fialovú a modrú.