Fakty hovoria: Je za explóziu argentínskej ponorky zodpovedné Nemecko?

06.06.2018 23:19

Cesta jej záhuby vychádza veľmi pravdepodobne z Nemecka. Odkedy 15. novembra 2017 zmizla argentínska ponorka San Juan so 44 ľuďmi oficiálne nevie nikto, čo sa s ňou presne stalo.

Argentínske námorníctvo vychádza z toho, že počas plavby z Ušuaji do Mar del Plata prišlo pod hladinou mora k veľkej explózii na ponorke. Explózia mala byť zapríčinená v dôsledku preniknutia morskej vody do priestoru, kde bola obrovská sada elektrických batérií, kde potom došlo k skratu a požiaru, čo spôsobilo detonáciu.

V každom prípade zaregistrovali meracie stanice na pobreží len krátko potom, ako sa prerušilo s ponorkou rádiové spojenie, silnú podmorskú explóziu. Až dosiaľ však neboli nájdené žiadne trosky z ponorky.

Ale objavili sa iné prekvapujúce správy v argentínskych médiách.  Argentínska vláda poverila expertov, aby preskúmali všetko, čo sa týka techniky a údržby v súvislosti s ponorkou San Juan. Experti pritom narazili na prekvapujúce fakty a súvislosti, ktoré oznámili priamo argentínskemu prezidentovi Mauriciovi Macrimu.

Macri sa od expertov dozvedel, že za vlády prezidenta Kirchnera, pred viac ako desať rokmi, sa konali na ponorke technické revízie a reparatúry, ktoré robili dve nemecké firmy. Argentínski experti nadobudli oprávnené podozrenie, že neboli urobené dôsledne a že pritom tiekli aj značné úplatky zo strany Nemcov do vrecka argentínskych obchodných partnerov.

San Juan bola postavená pred tridsatimi rokmi v nemeckom Emdene. V roku 2007 sa potom robila v Argentíne prvá revízia a v rokoch 2011 až 2014 bola urobená veľká komplexná revízia tiež v Argentíne. Prebiehala v réžii dvoch nemeckých firiem a o.i. ich pracovníci vymenili aj 964 batérií, pričom na jednom mieste bol narezaný aj trup ponorky.

Argentína zaplatila nemeckým firmám za tieto práce 5, 1 milión eur.

Popredná argentínska politička Cornelia Schmidt-Liermann (ktorá má veľmi dobré kontakty do Nemecka, podobne ako ich mal aj bývalý argentínsky prezident Nestor Kirchner) z vládnej strany Macri PRO získala diskrétne informácie o tom, že sa v rámci revíznych prác podplácalo a že práce boli vykonané nedôsledne a že následne neboli odborne skontrolované nezávislými odborníkmi.

Z toho potom vyplynul oveľa väčší zisk nemeckých firiem.

Schmidt-Liermann už dávnejšie požiadala nemeckú vládu o pomoc pri prešetrovaní faktov. Zatiaľ oficiálne neboli oznámené mená zmienených nemeckých firiem.

Teraz sa čaká sa na reakciu berlínskej vlády a na jej stanovisko. 

Tá však necháva na seba už dlho čakať.