Fajčiari otravujú nielen ovzdušie, ale otravujú aj to najcennejšie, čo na Zemi je – podzemnú vodu

08.10.2021 23:17

Toto je nový objav a takmer pre každého z nás určite veľmi prekvapujúci a zaiste aj veľmi zarážajúci. To, že si vodu sami rôznymi spôsobmi znečisťujeme a tým znehodnocujeme, to je už všeobecne dosť známe.

Ale to, že k tomuto znečisteniu vody ešte naviac prispievajú aj fajčiari, to sa ešte donedávna nevedelo.

Som nefajčiarom a nikdy v celom živote ma ani len nenapadlo vziať cigaretu do úst. Už ako dieťa som neznášal dym z cigariet a nechápal som prečo dospelí do seba vťahujú niečo mne odporné a neraz som sa pýtal, čo im na tom môže chutiť. Uspokojujúcu racionálnu odpoveď som nikdy nedostal. 

Mal som šťastie aj v tom, že moji rodičia a ani starí rodičia nefajčili a keď nás navštívil nejaký fajčiar, čo bolo zriedkavo, tak som sa provokačne rozkašľal a tvrdil, že to je z jeho dymu, a každý náš návštevník v takom prípade rýchlo zhasil cigaretu a vydržal bez nej. Moji rodičia o tomto mojom triku dobre vedeli a ho schvaľovali.

Až neskôr som sa dozvedel, čo je nikotín a aký je škodlivý pre naše pľúca a som si preštudoval viaceré odborné práce o škodlivosti fajčenia.

Už dávno ma hneval pohľad, keď som chodil po veľkomestách Európy a takmer všade, najmä v ich centrách, som videl na mnohých miestach množstvo ohorkov, len tak odhodených na zem (je niekoľko neeurópskych miest, kde sa niečo také trestá veľmi vysokými pokutami).

Aj preto som si nedávno s veľkým záujmom prečítal článok od morského  biológa Nemca R. M. Lehmanna. Ten  sa už dlhšie venuje aj výskumu kvality vody. Hneď pri čítaní prvých riadkov som sa musel až usmiať – aj on doslova zúfalo lamentoval nad obrovským množstvom len tak hocikde pozahadzovaných cigaretových špačkov všade vo veľkých mestách, či už vo Francúzsku, Taliansku alebo Nemecku a inde.

Lehmann ako skvelý expert ale vedel aj to, čo ja som dovtedy nevedel – každý jeden cigaretový ohorok, odhodený ne zem, sa zákonite skôr alebo neskôr dostane do vody, či už celý alebo rozmočený (napr. dáždom, ktorý ho z povrchu zmyje do kanalizácie).

A Lehmann vie dobre aj to, že každý jeden ohorok otrávi až 40 litrov podzemnej vody (myslite na to vždy vy, ktorí nedokážete odolať cigaretám a špačky ľahkomyslene a nepremyslene odhodíte na zem) !!!

Už pred nejakým časom skúmali nemeckí televízni redaktori, s ktorými Lehmann spolupracuje, na nábreží Rýnu vo veľkomeste Kolín n.R., koľko ohorkov tam skončí na zemi za desať minút na dĺžke 100 metrov (v lete okolo 16. hod.). Výsledkom ich pozorovania bolo číslo 925, a to ich doslova šokovalo.

Lehmann k tomu napísal: „Toto je obrovský problém pre našu pitnú vodu, o ktorom ľudia vôbec ani len netušia.“

V Nemecku je tak každoročne odhodené bezmyšlienkovite na zem okolo 72 miliárd ohorkov – na celeom svete je to približne 5,6 biliónov a všetky sa dostanú do podzemnej vody! Treba povedať, že to ale nie je len nikotín, ktorý tak otravuje podzemnú vodu. V ohorkoch sú ďalšie otravné látky a ešte nebezpečnejšie ako nikotín – arzén, olovo, kadmium, ťažké kovy a aj polycyklické aromatické uhlovodíky. A pochopiteľne sa aj tie spolu s nikotínom ocitnú vo vzácnej podzemnej vode.

Pri čistení vody je napr. nikotín z nej odstrániteľný len na 90 percent! Naša pitná voda sa tak čoraz viac presyťuje nikotínom.

Sme najnerozumnejšia civilizácia histórie – hoci dobre vieme , že robíme smrteľné hriechy proti prírode, ktorá nás živí, robíme ich naďalej a čoraz viac a čoraz väčšie.

To ľudia v predošlých epochách nerobili ani zďaleka takou mierou, okrem toho vtedy mnohému ešte nerozumeli.