Extrémne zadĺženie USA je katastrofou pre svet - najnovšie fakty - 1. časť

25.06.2014 15:56

Dlh USA narástol na astronomickú sumu takmer 60 000 miliard dolárov! Sú v tom zahrnuté dlhy štátu, pôžičky firiem, hypotéky a dlhy súkromných osôb. Ak by ste boli žili v obdobi na prelome letopočtov, teda v roku nula a by ste každý deň vydali sumu 80 miliónov dolárov, tak by ste ešte stále nedosiahli dlh USA! 

Pritom prevažná časť amerických dlhov sa nahromadila v uplynulych desaťročiach. Pred 40 rokmi obnášal tento dlh len 2200 miliard dolárov - odvtedy však nárastol dlh USA takmer o dvadsaťsedemnásobok. USA nikto nikdy nekontroloval a ani sa nestaral o ich dlhy. Krajina dolárov bola pokladaná takpovediac za ôsmy div sveta. A teraz sme z tohto sna vytriezveli a všetci sa divíme. Takmer celý svet si dlhé roky myslel, ze táto krajina je zázračná a že je vo všetkom vzorom všetkým ostatným. 

Po páde komunizmu sa skoro všetci vysmievali z Marxovej kritiky kapitalizmu a z jeho predpovedí, že nie je ďaleko doba, keď sa svetový kapitalizmus ocitne v takej hlbokej kríe, že stroskotá a že uvrhne svet do katastofických situácií. Dnes sa názor na Marxa zmenil a sa ukázalo, že v mnohom mal pravdu a teraz dokonca aj mnohí z tých politikov, ktorí nemali pre neho ani len dobrého slova, sami používajú jeho argumenty proti kapitalizmu v jeho súčasnej podobe.

Keď sa začala posledná recesia, tak nás EÚ politici a USA uisťovali, že sa všetko v dohľadnej dobe obráti na dobré, a tak netrvalo dlho a Američania začali opätovne divoko vyhadzovať peniaze von oknom. Medzičasom stúpa zadlžovanie USA v rýchlom tempe a láme rekord za rekordom. Americká centrálna banka a Washington sú opäť naplno pri tom, že finančnú dlhovú bublinu naďalej horlivo zväčšujú. Neúmerne narastá aj zadĺženie amerických domácností. Kredity spotrebiteľov v USA narástli za uplynulé tri roky o 22 percent a 56 percent Američanov má negatívnu bonitu. Občania USA ako keby zabudli na recesiu v roku 2008 a správajú sa akoby sa nič nebolo stalo.

V prvom štvrťroku 2014 dosiahol priemerný kredit tých čo si kúpili v USA nové auto rekordnú výšku 27 612 dolárov. Pred piatimi rokmi to bolo len 24 174 dolárov. Priemerná výška mesačných splátok kupcov aut je 474 dolárov. To je v podstate toľko ako  je  aj splácanie hypoték. Neúmerne narastá aj počet tých Američanov, ktorí síce vlastnia dom alebo byt, ale sú extrémne zadĺžení. Podľa aktuálnej štatistiky 52 percent všetkých Američanov si v podstate nemôže  finančne dovoliť dom, v ktorom v súčasnosti býva. Čo z toho vyplýva? Len to, že ho skôr či neskôr stratia.

pokračovanie nasleduje