Extrémne zadĺženie USA je katastrofou pre svet - najnovšie fakty - 2. časť

26.06.2014 10:45

Súčasne sa čoraz viac Američanov správa tak, ako keby posledná finančná kríza bola len nejakým zlým snom. Počet kreditov na stavbu vlastných domov rapídne stúpa. Keď príde ďalšia kríza , tak mnohí z tých, čo si ich vzali, budú mať obrovské finančné problémy. Skutočná pravda  o americkom trhu imobílií je totiž veľmi krutá: Ceny imobílií sú ešte stále privysoké a tak si mladí ľudia, ktorí nemajú bohatých rodičov, nemôžu dovoliť len tak ľahko si kúpiť štyri vlastné steny. Skôr ako by sa dostali tak ďaleko, tak sa už topia v dlhoch. 

Podľa nedávno uverejneného prieskumu, ktorú robil Wells Fargo, takmer polovica Američanov narodených v rokoch 1974 až 1995 musí dávať minimálne polovicu svojho platu na splácanie kreditov. Najväčším zdrojom dlhov mladých Američanov, ktorí študujú, sú kredity na financovanie štúdia. Ako oznámila Americká národná banka, tak ich suma dosahuje  momentálne 1200 miliard dolárov. Mnohí Američania to označujú ako veľkú hanbu štátu, za to čo robí mladým ľuďom, lebo ich vháňa do situácie, že prv ako sa postavia na vlastné nohy, tak majú na krku obrovské dlhy. Približne dve tretiny absolventov vysokých škôl v USA končí svoje štúdium s dlhmi o priemernej výške 35 200 dolárov. Pritom nemajú vôbec zaručené, že po absolvovaní vysokej školy budú pracovať na miestach adekvátnych ich vzdelaniu. Asi 50 percent z nich pracuje v pozíciách, na ktoré nebolo potrebné žiadne štúdium a ich platy sú nízke.

Za takýchto podmienok sa nemožno diviť, že polovica všetkých absolventov vysokých škôl v USA je ešte aj dva roky po ukončení štúdií finančne závislá od rodičov. To je tá naša "zázračná" Amerika, o ktorej si drvivá väčšina Slovákov ešte pred dvadsiatimi rokmi myslela, že je to nebo na Zemi a že oni žijú v pekle na Zemi.

Podľa Amerického štatistického úradu vlastní byt alebo dom len 36 percent občanov USA mladšich ako 37 rokov - to je najnižšie percento aké kedy úrad zaznamenal. A aké dedičstvo zanecháva americká vláda mladým občanom? Je to skvelý dar -najväčšie zadĺženie v dejinách ľudstva! Negatívna  bilancia USA ťahá spolu so sebou ku dnu aj ekonomiky všetkých ostatnych štátov. Vláda USA sa k tomu stavia pokrytecky a správa sa tak, akoby sa nedialo nič hrozné a mohlo to ďalej tak pokračovať. 

Pritom dlhy narastajú neustále a čoraz hrozivejšia a žiadna konjuktúra v USA ich nemôže zvrátiť! Perverzné na celom je to, že Washington na zbrojenie má k dispozícii každoročne obrovské miliardové sumy a tie sa ešte aj každým rokom zvyšujú. Raz však príde deň, keď to všetko praskne a svet bude mať najväčšiu finančnú katastrofu svojej histórie.

Rok 2008 mal byť rokom hlbokého sa zamyslenia a analytickej  reflexie systému americkej ekonomiky, bankového systému a celej americkej politiky a malo sa všetko zmeniť, čo bolo zlé. Nestalo sa tak a namiesto toho bol starý systém len "polepený a pozašívaný". Staré bubliny boli opäť napumpované a nové bubliny vyrobené.

Samozrejme, že v USA sú aj múdri a rozvážni ľudia, ktorí upozorňujú na to, že to takto dalej nesmie ísť. Politici však na to nereagujú a Washington má už rokmi osvedčenú taktiku na masy, ako ich upokojiť a odviesť ich pozornosť a emocionalitu na iné "dôležitejšie veci", ako sú teroristi vo svete, ako sú darebácke zlé štáty, ktoré musí Washington skrotiť a potrestať, ako je vývoz úžasnej americkej demokracie napr. do Lýbie, Iraku, Afganistanu, Ukrajiny a pod.

A naivná masa sa nechá uchlácholiť a Washington má voľné ruky - aj to je Amerika, alebo práve to je Amerika. 

Koniec