Exšéf SPD Gabriel vyzval SPD, aby odmietla nomináciu von der Leyen za šéfku EÚ komisie

04.07.2019 23:27

Jej prekvapujúcu a nečakanú nomináciu označuje za zradu demokracie. Merkel presadila proti pôvodnému uzneseniu EÚ parlamentu nomináciu svojej obľúbenej a vernej služobníčky ministerky obrany von der Leyen.

Sigmar Gabriel zároveň vyzval svoju stranu, aby v prípade, že sa von der Leyen stane šéfkou EÚ komisie, aby ukončila koalíciu s CDU-CSU.

Pôvodne išlo o to, že EÚ parlament navrhol k voľbe dvoch nominantov, Nemca Manfreda Webera CSU a sociálneho demokrata Holanďana Fransa Timmermannsa. Hlasovaním v parlamente sa malo rozhodnúť, kto z nich nastúpi do funkcie.

Weber však stroskotal na odpore francúzskeho prezidenta. Timmermans, ktorého presadzoval svojím veľkým vplyvom v EÚ kruhoch Martin Schulz SPD, sa potom už zdal byť jasným víťazom. Toho však za žiadnu cenu nechcela Merkel. Ako sa jej ho podarilo zrušiť, čím si veľmi pohnevala Schulza, o tom sa v nemeckých médiách nepíše.

A ani o tom, ako presvedčila veľkú časť EÚ parlamentu, aby proti vlastným pravidlám akceptoval ako nominantku von der Leyen, ktorá nemala na to absolútne  nijaký demokratický nárok. A tí, ktorí ju dobre poznajú, tvrdia, že na to nemá ani potrebné schopnosti.

Sigmar Gabriel je z týchto nedemokratických machinácií extrémne rozhorčený a robí všetko pre to, aby SPD dostal k tomu, aby nomináciu von der Leyen prekazila.