Exriaditeľ Sorosovej organizácie A. Nosko odhalil: Mediálne informácie a články o Maďarsku a Poľsku boli zámerne zmanipulované

20.12.2023 15:09

Do redakcie Magyar Nemzet sa z neznámej emailovej adresy dostal nezvyčajne veľký súbor dokumentov so závažnou spravodajskou hodnotou. To zahŕňa okrem iného niekoľkohodinové rozhovory cez Skype s Andrejom Noskom.

V tomto rozhovore Nosko prakticky priznal, že Maďarsko a Poľsko sú vystavené nepravdivej, neobjektívnej kampani. Dokumenty sú z minulého roku.

 

Najzaujímavejší je rozhovor v angličtine, ktorý nahral neznámy človek (neznámy maďarskej redakcii) s Andrejom Noskom. Nosko získal doktorát na Sorosovej univerzite CEU v roku 2018, potom bol riaditeľom Sorosovej mimovládnej organizácie „Open Society Foundations (OSF)“ a potom vedúcim katedry politológie.

 

Bol zodpovedný za rozdelenie tretiny grantov think-tankom v európskej sekcii OSF. Rozpočet bol 10 miliónov dolárov ročne.

 

Nosko bol európskym riaditeľom PILnetu (www.pilnet.org/about/who-we-are/staff/  ) v Budapešti.

 

Odhaľujúci rozhovor s Noskom: Mediálne správy o Maďarsku a Poľsku sú zámerne skreslené.

Spolubesedník Andreja Noska chcel vedieť, prečo sa viaceré krajiny strednej a východnej Európy vrátane Maďarska a Poľska stali stredobodom záujmu medzinárodných médií.

 

Bývalý riaditeľ OSF, financovanej Georgeom Sorosom, Nosko povedal:

 

„Správy o týchto krajinách sú skreslené. Myslím si, že spojenie medzi Maďarskom a Poľskom samo o sebe nie je veľmi úprimné. Obe krajiny, podobne ako ostatné krajiny v regióne, majú svoje problémy, no všetky sú iné. Ak si vezmeme napríklad Poľsko a Maďarsko, môžeme vidieť úplne iný štýl vedenia, ekonomickú štruktúru a vzťah medzi vládou a občianskou spoločnosťou.“

 

Slabá novinárska kvalita

 

„To, že sa tieto štáty hádžu do jedného vreca a správam o nich sa pripisuje mimoriadny význam, je podľa Andreja Noska spôsobené tým, že úroveň európskych médií v poslednom čase klesla. Problém možno ilustrovať na tom, že je oveľa menej zahraničných korešpondentov z hlavných médií, ktorí informujú aj o záležitostiach viacerých krajín. To následne vedie k intelektuálnej lenivosti v mainstreamových médiách, ktoré tiež zohrali ústrednú úlohu vo vývoji vyššie načrtnutého fenoménu. Ale Poľsko a Maďarsko sú veľmi ľahko a rýchlo odsudzované, a to bez toho, aby boli predložené nejaké skutočné argumenty. Inými slovami, tieto správy sú neobjektívne,“

povedal Nosko.

 

Predpojatý výber zdrojov a novinárov

 

Keď pracoval pre Sorosovu nadáciu a zahraniční korešpondenti sa ich zvyčajne pýtali, či môžu odporučiť niekoho, s kým by mohli hovoriť, tak zvyčajne odporúčali svojich vlastných kolegov, teda ľudí, ktorých presvedčenie bolo podobné ako ich.

 

„Pri niekoľkých príležitostiach som si najal novinára, aby propagoval materiály štipendijného think-tanku. Taká teda bola naša hra,“

vysvetlil Andrej Nosko, ktorý sa domnieva, že kvôli jazyku je pomerne ľahké dezinterpretovať to, čo sa v Maďarsku deje.

 

Žiadna znalosť maďarčiny

 

„Nie veľa zahraničných novinárov hovorí po maďarsky. Nemôžu sa teda rozprávať napríklad s bežnými ľuďmi, ale ani čítať miestne správy. Hovorím to z vlastnej skúsenosti, keďže som poznal viacerých bývalých dopisovateľov, ktorí nevedeli ani rozprávať, ani čítať po maďarsky. Väčšina z nich sa preto môže spoliehať len na sekundárne zdroje. Ale aj tieto sekundárne zdroje sú značne skreslené, a to aj s ohľadom na legitimitu maďarskej vlády,“ povedal Nosko.

 

Napríklad sa podľa neho nespomína, že maďarský vládny kabinet je prevažnou časťou spoločnosti veľmi obľúbený.

 

"Namiesto toho sa napríklad hovorí, že vláda si zachováva svoju moc obmedzovaním slobody."

zdôraznil Nosko.

 

Dokumenty zaslané redakcii Magyar Nemzet sú obzvlášť zaujímavé vzhľadom na viaceré články v španielskej tlači o spoločných útokoch liberálov na  Poľsko a Maďarsko. Článok, ktorý vyvolal poriadny rozruch, odkazoval na súkromné ​​rozhovory bývalej španielskej europoslankyne Punset.

 

Politička bola predtým členom liberálnej frakcie ALDE a patrila k buržoázno-liberálnym Ciudadanos. Táto frakcia sa premenovala na hnutie „Obnoviť Európu po nástupe Emmanuela Macrona k moci“ a teraz zahŕňa aj [maďarskú stranu] Momentum.

 

Skutočnými nepriateľmi slobody prejavu nie sú podľa Punset Maďarsko a Poľsko, ale zástancovia politickej „korektnosti“ v Bruseli.

 

Punset v sérii súkromných rozhovorov prezradila, že v Bruseli neustále odsudzujú Maďarov a Poliakov, zatiaľ čo najväčšie hrozby pre slobodu prejavu v Európe ignorujú. Punset povedala, že ak chcú poslanci EP skutočne zaujať zásadový postoj k slobode prejavu, mali by zakročiť proti násilným útokom na novinárov a učiteľov. Liberálni europoslanci namiesto toho zameriavajú svoje útoky na krajiny ako Maďarsko a Poľsko, kde je sloboda prejavu chránená pred okovami politickej korektnosti.