Exporadca Donalda Trumpa: Vojna na Ukrajina nie je naša vec

15.08.2022 23:04

Nespokojnosť obyvateľstva USA s politikou Bieleho Domu, ktorý vydáva stovky miliárd dolárov na zbrane pre Ukrajinu, pričom v krajine žije čoraz viac Američanov v biede a núdzi, explozívne narastá.

V posledných týždňoch sa v amerických médiách nápadne množia články, ktoré kritizujú podporu prezidenta Zelenského vládou USA.

V jednom z nich publikovanom 10. augusta ( www.newsweek.com/zelensky-narrative-shifting-opinion-1731875 ) Steve Cortes, bývalý poradca Donalda Trumpa vo volebnom boji 2016 a aj v Bielom Dome, ostro kritizoval a odsúdil jednostrannú podporu ukrajinského prezidenta vládou Bidena.

Vo svojom obsiahlom článku v americkom časopise Newsweek zdôraznil, že postupom času ukazuje Zelenskyj čoraz viac svoju skutočnú tvár, a to je tvár koruptného autokrata, ktorý  sa okrem toho pokúša rozohrať s Čínou svoju vlastnú hru a koná tak zákerne proti americkým záujmom a vpadol USA tak do chrbta.

Ako príklad autokratického konania Zelenského uviedol Steve Cortes, že ešte pred začiatkom ruskej vojenskej intervencie zrušil všetky opozičné médiá a medzičasom zakázal takmer všetky opozičné strany.

Napriek tomu prezident Biden za takéto vyslovene antidemokratické princípy vlády Zelenského neuvalil žiadne sankcie na Ukrajinu a prezidenta ani nevyzval k tomu, aby to okamžite zmenil.

Cortes ďalej píše, že americké médiá – mieni tým provládne – postupne prerušujú svoje doterajšie mlčanie k obrovskej korupcii na Ukrajine, ktorá sa koncentruje vo veľkom na finančnú a vojenskú pomoc USA, ktorá prúdi do Kyjeva fe facto neobmedzene a už začínajú písať o tejto téme otvorenejšie.

Naozaj nemáme nijaký dôvod, aby sme boli bojovníkmi za Ukrajinu. Ale je veľa dôvodov na to, aby sa táto vojna čo najskôr ukončila. A len to skutočne pomôže obom krajinám - Ukrajine i Rusku.