Experti sa po zemetrasení minulý týždeň pri Neapole obávajú: Ohrozuje Európu bezprostredne veľká sopečná katastrofa?

14.03.2024 22:03

Len 20 kilometrov západne od Vezuvu, ktorý katastroficky vybuchol naposledy v roku 79 po Kr. ležia Flegrejské polia tam, kde sa rímske mesto Pompeje vtedy zmenilo na trosky a popol. Je to oblasť veľkej sopečnej činnosti, klasifikovaná ako supervulkán.

 

Výskumníci sa obávajú, že teraz mohol prísť čas, keď tam hrozí katastrofická explózia. Lebo už v sobotu tam bolo malé zemetrasenie s magnitúdou 3. Oblasť okolo Flegrejských polí je husto osídlená. V priebehu len niekoľkých dní by museli byť evakuované milióny ľudí.

 

Giuseppe Matrolorenzo je odborníkom na sopky v Talianskom sopečnom inštitúte (IGNV). Hovorí, že bublanie a trasenie, ktoré pozorujú na rôznych miestach v zmienenej oblasti môže byť znakom blížiacej sa megaerupcie. Malo by to hrozivé následky na celom svete. 

Príznačné znamenie blížiacej sa erupcie: Zem sa dvíha.

 

V rybárskej dedine Pozzuoli neďaleko Neapola sú teraz steny nábrežia v prístave o niekoľko metrov vyššie ako boli pôvodne. To je nepríjemné pre rybárov: Teraz majú problém dostať sa zo svojich lodí na nábrežie.

 

Nemecký denník „Augsburger Allgemeine“ cituje Mastrolorenzovo varovanie: 

"Hrozí, že nadchádzajúca erupcia bude silnejšia ako katastrofa Vezuvu v Pompejách. Mesto vtedy erupcia pochovala pod meter hrubou vrstvou popola a zahynuli tisíce ľudí."

 

Zvlášť nebezpečné sú v takom prípade pyroklastické prúdy! To je horúca láva, ktorá rýchlo padá na postinutú oblasť. Ľudia sú doslova rozdrvení. Ak by teda došlo už k jednoznačným znakom skorého prepuknutiu erupcie, obyvateľstvo by muselo byť evakuované.

 

Erupcia tejto sopky by mohla úplne zničiť oblasť Neapola. Oblak popola by prešiel niekoľko stoviek kilometrov. Aj cez Alpy – do strednej Európy! S nepredvídateľnými následkami napríklad na klímu či leteckú dopravu.

 

Vulkanológ Thomas Walter z Geoinštitútu Postupim hovorí:

 

„Myslím si, že situácia v Campi Flegrei sa zásadne nezmenila. Pokračujeme v meraní vydutia, ktoré prebieha už takmer 18 rokov, s miernymi výkyvmi v rýchlosti deformácie, ktoré sú tiež spojené so zemetraseniami."

 

Jeho záver:

 

„Vypuknutie sa v skutočnosti nedá vylúčiť, ale vzhľadom na aktuálnu dátovú situáciu nemožno predpovedať ani čas, ani miesto.