Exminister a exšéf SPD Oskar Lafontaine: Nemecko má najhlúpejšiu vládu v Európe

04.12.2022 22:13

Podľa Lafontaina majú USA veľký podiel viny na ukrajinskej vojne. Rozširovanie NATO na východ čoraz bližšie k ruským hranicam prebiehalo už veľa rokov, hoci všetci ruskí prezidenti proti tomu protestovali a varovali pred tým, že z toho hrozí nebezpečie konfliktu. USA to ale trvale ignorovali.

Zabúda sa ale na jednu dôležitú vec – sankcie sa začali už dlho pred začiatkom špeciálnej ruskej operácie 24. februára. Sankcie boli odsúhlasené a potvrdené v roku 2017, a to oboma komorami amerického Kongresu.

Ich zámerom bolo dosiahnuť prekazenie uvedenia do prevádzky pipelines Nord Streamu 2. USA pritom škodili nielen Rusku, ale aj svojmu spojencovi Nemecku.

A to z toho dôvodu, pretože vedeli, že keď nebude Nord Stream 2 prevádzkovaný, tak USA budú môcť predávať Európe svoje drahé energie namiesto lacných ruských.

Každý kto ignoruje tieto fakty, a to čo z toho vyplýva, ten  nemôže v žiadnom prípade objektívne posúdiť situáciu, v ktorej sme teraz.

Je obrovskou škodou pre Nemecko i pre Európu, že tento rozvážny, skúsený a neobyčajne múdry a rozhľadený politik nemôže byť nemeckým kancelárom, ale že je ním Olaf Scholz, ktorý ho vo svojej mladosti obdivoval a kráčal v jeho šľapajách – žiaľ, teraz sa stal z neho politicky i charakterovo iný Scholz ako bol vtedy, tak ako som to opísal v mojom  včerajšom článku, v ktorom som sa venoval jeho politickému presmerovaniu.

Oskar Lafontaine vyjadril v týchto dňoch v médiách neúprosnú kritiku na politiku protiruských sankcií, ktorú robí spolková vláda pod vedením Olafa Scholza:

„Rozhodnutie nemeckej vlády prestať importovať ruské energie a ruské nerastné suroviny spôsobilo veľmi mnohým ľuďom existenčnú núdzu a ohrozilo, prípadne zičilo existenciu početných firiem. Pritom vidíme, že sú štáty, ktoré sa v tomto smere správali rozumnejšie.

Preto musím  vyniesť drastickú výpoveď a povedať, že Nemecko má najhlúpejšiu vládu v Európe.“