Exaktná chronológia eskalácie dokazuje, že USA začali s dôkladnou prípravou ukrajinskej vojny akonáhle sa Biden stal prezidentom

11.06.2023 20:20

Keď sa v januári 2021 americkým prezidentom stal Joe Biden, tak ten  - na rozdiel od svojho predchodcu Trumpa, ktorý si neželal eskaláciu na Ukrajine - dal prezidentovi Zelenskému hneď zelenú, aby Kyjev začal eskaláciu.

 

Výsledkom bolo, že Zelenskij začal už vo februári 2021 zasahovať proti opozícii, po čom bol vodca hlavnej opozičnej strany umiestnený do domáceho väzenia a všetky opozičné médiá boli zakázané.

 

V marci 2021 Zelenskyj uzákonil novú ukrajinskú vojenskú doktrínu, ktorá oprávňovala (a či vyzývala) k vojne s Ruskom, s cieľom násilne dobyť Krym a násilne vyriešiť konflikt na Donbase.

 

V polovici apríla 2021 Bidenova vláda oznámila, že stiahne svoju armádu z Afganistanu do 11. septembra.

 

V apríli a máji 2021 bola Ukrajina na pokraji vojny s Ruskom, ale USA ju ešte nechceli.

Bolo to preto, že americké jednotky i NATO boli stále v Afganistane, a teda boli zraniteľné, a tiež preto, že USA v tej situácii nemohli tak intenzívne podporovať Ukrajinu.

 

Stretnutie na najvyššej úrovni medzi prezidentmi Putinom a Bidenom sa uskutočnilo v polovici júna 2021, no k zblíženiu nedošlo.

 

Napokon v  auguste 2021 vojaci NATO a USA doslova bezhlavo a zbabelo utiekli z Afganistanu a prenechali jeho obyvateľov svojvôli Talibanu.

 

Potom Kyjev na želanie USA od konca roku 2021 opäť eskaloval situáciu na Donbase a NATO pod zámienkou manévrov a výcvikových misií zvýšilo svoju prítomnosť na Ukrajine. Súbežne s tým Nemecko a Francúzsko oficiálne pochovali Minskú dohodu v novembri 2021, ale o tom západné médiá neinformovali.

 

Ako informoval Politico v októbri 2022, tak ruské sankcie už boli pripravené v rozhovoroch medzi Washingtonom a Bruselom, ktoré sa začali v novembri 2021.

 

To bolo tri mesiace predtým, ako sa začala ruská intervencia na Ukrajine Washington a Brusel (a podľa všetkého aj Berlíne a Paríž) zrejme vedeli, že opustenie Minskej dohody bude viesť k vojne na Ukrajine, a preto zároveň už pripravili zodpovedajúce sankcie. Afganistan bol minulosťou a USA mali voľné ruky pre nový konflikt.

 

V decembri 2021 Rusko dalo ultimátum USA a NATO, v ktorom požadovalo vzájomné bezpečnostné záruky a stiahnutie jednotiek NATO z Ukrajiny,

a v ktorom uviedlo, že ak budú vzájomné bezpečnostné záruky odmietnuté, tak bude nútené reagovať „vojensko-technickým“ spôsobom.

 

Bolo teda jasné, že Rusko vojensky zareaguje na ďalšie snahy o vtiahnutie Ukrajiny do NATO. To bol moment, keď si všetci zodpovední politici uvedomili, že odmietnutie rokovaní s Ruskom povedie k vojne na Ukrajine. Vojne a všetkej hrôze by sa bolo dalo predísť, keby USA boli ochotné trvalo akceptovať a garantovať neutrálny štatút Ukrajiny.

 

8. januára 2022 bol Scott Miller vymenovaný za veľvyslanca USA vo Švajčiarsku. V rozhovore v novembri 2022 otvorene povedal, že USA majú „spravodajské informácie o invázii“ a že začiatkom januára 2022 ich aj ukázal švajčiarskej vláde.

 

Keďže v tom čase stále prebiehali rozhovory medzi Ruskom a USA o tom, či sa bude rokovať o bezpečnostných zárukách požadovaných Moskvou,  tak Millerovo oznámenie dokazuje, že USA už vtedy boli rozhodnuté nevstúpiť do rokovaní a samy si boli plne vedomé následkov, konkrétne ruskej intervencie na Ukrajine.

 

Miller tiež nepriamo potvrdil správu Politica, že sankcie boli vypracované mesiace vopred, čo neskôr potvrdil aj kancelár Scholz a ďalší západní politici, keď povedali, že sankcie voči Rusku boli „pripravované dlho“.

 

Koncom januára 2022 bol v USA zavedený zákon o pôžičke a prenájme pre Ukrajinu, o ktorom sa písalo už pri jeho predložení do Kongresu:

 

"Tento zákon dočasne upúšťa od určitých požiadaviek súvisiacich s právomocou prezidenta požičiavať alebo prenajímať obranné vybavenie, ak je obranné vybavenie určené pre ukrajinskú vládu a je nevyhnutné na ochranu civilného obyvateľstva Ukrajiny pred ruskou vojenskou inváziou."

Inými slovami  Bidenovi bola v tomto prípade udelená absolútna a výsostná právomoc!

 

To opäť potvrdzuje, že USA sa už pripravovali na vojnu, pričom ešte oficiálne hovorili s Ruskom o možných rokovaniach o vzájomných bezpečnostných zárukách, keďže zákon na podporu Ukrajiny proti „ruskej vojenskej invázii“ bol zavedený mesiac pred ruskou intervenciou.

 

Takmer súčasne s predložením zákona USA a NATO koncom januára 2022 potom odmietli Ruskom navrhované rokovania o vzájomných bezpečnostných zárukách.

 

19. februára 2022 na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii Zelenskij pohrozil Rusku vyzbrojením Ukrajiny jadrovými zbraňami za potlesku vysokopostavených západných politikov a vojenských predstaviteľov.

 

To znamenalo, že všetci už vedeli, aká bude reakcia Moskvy, pretože skutočnosť, že Ukrajina, ktorá vo svojej vojenskej doktríne otvorene pripravila vojnu proti Rusku, sa mohla s podporou Západu vyzbrojiť aj jadrovými zbraňami.

 

Niečo také bolo pre Rusko neprijateľnou hrozbou a zároveň aj existenčným ohrozením!!!

 

Putin preto okamžite, už 21. februára 2022 uznal Donbaské republiky a uzavrel s nimi dohody o vzájomnej pomoci. Putin potom vo svojom prejave na túto tému ešte raz a naposledy jasne varoval Kyjev pred dôsledkami ďalšej eskalácie.

 

Kyjev napriek tomu ešte v ten istý deň demonštratívne zvýšil ostreľovanie civilných cieľov na Donbase. To bol rozsudok smrti pre mier medzi Moskvou a Kyjevom.

 

24. februára 2022 Putin v ďalšom prejave oznámil začiatok ruskej vojenskej operácie na Ukrajine.

 

 

Táto faktografická chronológia  ukazuje jednoznačne, kto tu chcel dosiahnuť a natrvalo zabezpečiť mier a kto bol ten, čo chcel za každú cenu mať vojnu a zničiť nepriateľa.