Európske voľby sa blížia – Macron má veľké obavy, preto ich chce „trochu usmerniť“

05.03.2019 22:37

Macron sa vo svojej plamennej výzve obracia na všetkých občanov EÚ. Tak to aspoň formuloval on. Jeho výzva bola publikovaná v 28. európskych periodikách.

Hovorí v nej o potrebnej európskej renesancii – to sú pre neho reformy, ktoré prinesú ešte viac kompetencií a moci pre Brusel a len minimum kompetencií pre nacionálne štáty.

Macron hovorí o údajnom nebezpečí pre EÚ v dôsledku rastúceho populizmu, narastania jednotlivých nacionalizmov a odmietania tolerantnej a otvorenej spoločnosti. To podľa jeho slov ohrozuje našu slobodu a pokrok. Európa vraj od 2. svetovej vojny ešte nikdy nebola v takom nebezpečí ako teraz. Tým ale nemyslel jej ohrozenie vlnami migrantov, ktoré k nám prúdia, ale tými, ktorí neakceptujú politiku Berlína, Bruselu a Paríža. To znamená, že ju ohrozujú aj žlté vesty, ktoré by tento muž nejakým spôsobom najradšej hneď eliminoval.

Na ochranu demokracie žiada založenie európskej agentúry(?), ktorá vyšle do každého EÚ štátu expertov, aby tam „pomáhali ochraňovať“ spoločnosť pred útokmi hackerov a pred manipuláciami volieb. V skutočnosti ale budú títo experti mať pod kontrolou všetko, čo sa v týchto štátoch deje a aj možnosť všetko riadiť a ovplyvňovať.

Macron chce ďalšie nové predpisy a pravidlá pre EÚ, ktoré znemožnia publikáciu akýchkoľvek informácií šíriacich nenávisť a násilie.

Je celkom iste zbytočné zdôrazňovať, že o tom, ktoré sú to informácie, budú rozhodovať promacronovskí experti – a to je koniec akejkoľvek slobody slova v Európe.

Ale podľa Macrona práve to bude koniec nebezpečia pre Európu, záruka jeho "demokracie" a koniec populizmu a nacionalizmu. Bude mať konečne svoju jednotnú a homogennú európsku „kašu“.

Či to pripustíme, to je len na nás a na tom koho budeme voliť do Európy.

Berlínska vláda reagovala na Macronovu iniciatívu pozitívne. To sa dalo očakávať – veď najväčší „demokratickí“ populisti Macron a Merkel majú spoločné ciele.

Minister financií Olaf Scholz povedal, že francúzsky prezident vyslel skvelý signál pre Európu a pre zlepšenie jej súdržnosti.