Europol a Holandsko pomohli Nemcom odhaliť ilegálnu fabriku na cigarety

28.08.2020 23:03

Na akcii sa zúčastnilo viac ako 200 policajtov a colníkov. Fabriku vypátrala Štátna prokuratúra v Kleve v spolupráci s Colnou pátracou službou v Essene.

Ilegálna fabrika bola ukrytá vo veľkej hale, ktorá bola predtým skladom a bola neďaleko Kleve v Severnom Porýní-Vestfálsku, len niekoľko kilometrov od holandských hraníc.

Polícia zatkla v ilegálnej fabrike 12 kriminálnikov, ktorí tam produkovali už 4 roky falošné cigarety.  Vo fabrike boli vyrábané 4 sfalšované značky cigariet:

Richmond,  Regal, Richman, Mayfair

Muži zákona prišli v stredu skoro ráno a zločincov pristihli priamo pri čine, krátko po tom, ako začali pracovať. Vo fabrike bolo zabavených 11 miliónov cigariet, pripravených na export na čierne trhy, predovšetkým vo Veľkej Británii. Bolo zabavených aj 6 ton tabaku.

Podľa predbežného výpočtu colníkov štátu vznikli škody na daniach vo výške približne 160 miliónov eur. Polícia hovorí o najväčšom trestnom čine tohto druhu na území Nemecka. V blízkosti Kleve, ale už za holandskými hranicami, boli vyrábané filtre pre ilegálne cigarety v Nemecku a holandská polícia odhalila, že muži, ktorí ich vyrábali, ich dovážali do nemeckej ilegálnej fabriky a upovedomili o tom nemeckých colníkov.

Každý týždeň bolo vo fabrike vyrobených okolo 10 až 12 miliónov cigariet, a to veľmi profesionálnym spôsobom za pomoci vysokotechnických zariadení. Pachatelia sú vo veku 28 až 54 rokov a podľa policajných informácií sú to Poliaci a Ukrajinci a sú vo vyšetrovacej väzbe.