EÚ sa obáva hegemónie Číny v Ázie. Preto sa začala uchádzať o priazeň ASEAN-štátov

15.12.2022 23:21

ASEAN je účelové spojenie 10 juhoázijských štátov:  Brunej Darussalam, Kambodža, Indonézia, Laos, Malajzia, Myanmar, Filipíny, Singapur, Thajsko a Vietnam. Jeho prioritou nie je presadzovanie nejakých spoločných politických cieľov, ale presadzovanie ekonomických záujmov.

EÚ sa podľa vlastných vyhlásení chce stať menej závislou od Číny a preto odrazu začala hľadať užší kontakt so susedmi Číny. EÚ flirt s ASEAN, ktorý Ursula von der Leyen chce rýchlo premeniť na vážný intímny vzťah, sa začal v stredu v Bruseli, kam pozvala všetkých šéfov vlád členských štátov EÚ a aj ich kolegov zo štátov ASEAN-u.

Tento flirt má aj oficiálny názov :

Prvé vrcholové stretnutie EÚ a ASEAN. Zároveň to je prvé stretnutie tohto druhu po 45 rokoch existujúcich vzťahoch medzi oboma skupinami týchto štátov.

EÚ si sľubuje veľmi veľa od takého vzťahu:

ASEAN-štáty sú z pohľadu ekonomiky pre EÚ obrovským trhom, kde žije okolo 700 miliónov potenciálnych kupcov.

Prosperita ekonomiky tohto regiónu narastie len za tento rok o 5 percent. To znamená, že tento ázijský región patrí medzi tie na svete, kde je veľmi vysoký ekonomický rast.

Brusel chce preto urobiť všetko pre to, aby tieto krajiny presvedčil o tom, že to bude pre ne výhodné, aby sa z Číny preorientovali oveľa viac na EÚ.

To sa ale sotva podarí, v každom prípade nie v takom rozsahu ako si to Brusel predstavuje a želá.

Čína má všetky možnosti tak politické, ako aj ekonomické, aby to nepripustila a sú tu ešte aj USA, ktoré majú v Ázii tiež svoje záujmy a nepotrebujú tam nového konkurenta z Bruselu.