EÚ rozhodla, že občania budú kŕmení už aj (a čoskoro už len) hmyzom – či chcú alebo nie!

25.01.2023 23:03

Komisia EÚ zverejnila výkonný príkaz z 3. januára podpísaný Ursulou von der Leyen. Oznamuje sa v ňom, že vietnamská spoločnosť Cricket One Co. Ltd (kto sa za ňou skrýva, von der Leyen neprezradila – ale možno to s istotou "tušiť") požiadala EÚ o pripustenie čiastočne odtučneného prášku z kobyliek ako prídavnej látky do potravín. Tejto žiadosti bolo vyhovené a vo vykonávacom predpise sa uvádza:

 

„Žiadosť sa týka použitia čiastočne odtučneného prášku  vyrobeného z kobyliek vo viaczrnnom chlebe, žemliach, krekroch a tyčinkách, cereálnych tyčinkách, suchých premixoch do: pekárenských výrobkov, sušienok, suchých plnených a neplnených cestovinových výrobkoch, omáčok, spracovaných zemiakových výrobkov, jedál na báze strukovín a zeleniny, pizze, cestovinových výrobkov, srvátkového prášku, mäsových analógov, polievok, polievkových koncentrátov alebo práškov, ľahkých jedál na báze kukuričnej múčky, nápojov typu piva, čokoládových výrobkov, atď.

 

V prílohe dokumentu je ešte uvedené, v akom množstve sa v budúcnosti môže do ktorých potravín pridávať prášok z kobyliek. Je to od troch do päť percent.

 

 

Ide ale len o zisky a nie o záchranu sveta - to je len lož!

 

Západní oligarchovia ako Rockefeller, Ford, Gates and Co, ako aj potravinárske spoločnosti, už dlho lobujú za myšlienku zavedenia hmyzu ako potravy.

Už roky vychádzajú v médiách a v televízii články a reportáže, ktoré majú ľuďom priblížiť a spopularizovať výhody hmyzu ako potravy. Údajne je to veľmi zdravé, taká potrava má vysoký obsah bielkovín, do značnej miery je chutná alebo dokonca údajne lahodná a údajne je aj chov hmyzu v priemyselnom meradle oveľa ekologickejší ako výroba iných potravín, najmä mäsa. Je to tiež spôsob boja alebo dokonca porážka globálneho hladu.

 

Ľuďom sa propagandisticky  a doslova imperatívne nahovára: Ak chcete zachrániť klímu a poraziť hlad, mali by ste jesť hmyz.

 

Skutočnosť je ale celkom iná a je len tak mimochodom okrajove spomenutá: Hmyz je možné „produkovať“ extrémne lacno vo veľkom a ak sa pridá napríklad päť percent hmyzu do jedla, tak ho možno vyrábať podstatne lacnejšie, a tým zvýšiť zisky. Opäť teda ide len o maximalizáciu ziskov, nie o záchranu sveta.

 

WEF tiež opakovane propaguje hmyz ako potravu, ako napríklad tézami„Dobré jedlo: Prečo by sme mohli čoskoro jesť hmyz“ z roku 2018, „Bezpečnosť potravín: Prečo musíme dať hmyzu rolu, ktorú si zaslúži v našom potravinovom systéme“ z roku 2021 , „5 dôvodov, prečo by jedenie hmyzu mohlo obmedziť zmenu klímy“ z roku 2022.

 

Pochybujem ale veľmi, že pán Gates, ktorý je jedným z tých, ktorí vehementne propaguje používanie hmyzu ako potravu, si nechá od svojich kuchárov v budúcnosti hmyz pripravovať. 

A pán Schwab z WEF je  podobný prípad ako Bill Gates.

 

A ako je to s bezpečnosťou jedla z hmyzu?

 

Pre EÚ to nie je také dôležité! Podobne ako nebolo dôležité, čo spôsobujú Covid-vakcíny!

 

Skutočnosť, že hmyz bude v EÚ v budúcnosti povolený v potravinách, sa určite mnohým javí ako odporná, ako niečo nechutné a neprirodzené, ale najdôležitejšou otázkou je, či budú tieto  potraviny zdravotne nezávadné.

V minulosti – pamätáme si ešte dobre spor o TTIP – bolo jedným z najdôležitejších rozdielov medzi EÚ a USA to, že v EÚ sa muselo dokázať, že povolené látky nie sú zdraviu škodlivé, kým v USA to bolo naopak. Všetko sa tam považovalo za neškodné, kým sa nepreukázal opak.

 

V tomto prípade však EÚ nepredložila nijaké štúdie o tom, že potraviny z hmyzu sú pre zdravie neškodné. A napriek tomu ich pripúšťa.