EÚ riskuje, že prehrá nielen vojnu na Ukrajine, ale že stratí ešte oveľa viac – a to „zásluhou“ USA !

06.04.2023 12:36

Zatiaľ čo Európa a USA sú akoby uväznené v bubline, ktorú sami vytvorili, v klamnej domnienke, že zachraňujú celý svet pred „zlým“ Ruskom, tak dve tretiny svetovej populácie žijú v krajinách, ktoré neodsúdili ruskú operáciu na Ukrajine!

 

V skutočnosti krajiny globálneho juhu skôr podporujú Rusko, nie Ukrajinu. 40 krajín uvalilo sankcie na Moskvu, žiadna z Afriky a z Latinskej Ameriky. A len tri z Ázie.

 

Moskva v dokumente o stratégii zahraničnej politiky označila Čínu a Indiu za kľúčových partnerov a oznámila plány na rozšírenie vzťahov s Afrikou a Latinskou Amerikou.

 

EÚ a USA podporou Ukrajiny riskujú viac ako porážku na bojisku. Riskujú, že ostanú len vo svojej bubline – vylúčení z nového svetového poriadku.

 

Liberálny, na tzv. hodnotách (sú to „hodnoty“, ktoré určujú len Demokrati USA a podľa nich je aj občan USA Trump len mužom bez hodnôt a tým aj všetci,  ktorí ho podporujú) založený systém globálneho Západu dosiahol svoje hranice.

 

Prečo veľká časť globálneho Juhu podporuje Rusko a nie Ukrajinu?

 

Na globálnom juhu sa ľudia takmer necítia dotknutí situáciou v Európe. Krajiny Latinskej Ameriky a Afriky vyhlasujú, že to nie je ich vojna a tieto krajiny aj rýchlo zničili nádeje Západu, že pošlú zbrane na Ukrajinu.

 

Aliancia medzi Ruskom a Čínou sa zároveň čoraz viac zužuje, v neposlednom rade cesta čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga do Moskvy – len niekoľko dní po tom, ako Medzinárodný trestný súd vydal zatykač na Vladimira Putina za „vojnové zločiny“ – ukazuje, že Čína vo vojne nie je neutrálna, ale je na strane svojho dôležitého spojenca.

 

A globálny juh vie veľmi dobre prečo je jednoznačne na strane Ruska a Číny:

 

Má na to viacero dôvodov. Okrem iného to súvisí s históriou mnohých krajín globálneho juhu. V podstate ukazujú prstom na Európu a USA a vyhlasujú:

 

„Nemáte najmenšie morálne právo nás poučovať o územnej celistvosti a suverenite. Len sa pozrite na to, čo ste robili počas kolonializmu. Alebo sa pozrite na to, čo sa stalo v Iraku, Sýrii, Afganistane, Vietname a inde, alebo v Srbsku, ktoré ste bombardovali a ukradli mu Kosovo."

 

Preto budúca moc bude vychádzať z globálneho juhu a bude riadená predovšetkým dvojzáprahom Čína – Rusko. 

 

Medzičasom už čoraz viac krajín signalizuje alebo vyhlasuje, že sa chce napojiť na túto novú hlavnú svetovú os - na tento nový súradnicový systém.