EÚ putuje ako „námesačná“ do novej veľkej utečeneckej krízy

17.04.2023 18:54

Manfred Weber líder Európskej ľudovej strany a politik CSU varoval pred dôsledkami nedávneho extrémneho nárastu počtu utečencov.

 

"EÚ sa priam námesačne dostáva do novej migračnej krízy, hoci rýchlo sa zvyšujúci migračný tlak je evidentný,"

Zdôraznil Weber pre denník Bild.

 

Od januára do marca prišlo do Talianska o viac ako 300 percent viac migrantov ako v prvých troch mesiacoch predchádzajúceho roka. V dôsledku toho už Taliansko vyhlásilo výnimočný stav a podľa Manfreda Webera sa ostatné krajiny EÚ pozerajú na to, akoby sa ich to vôbec netýkalo.

 

Vyzýva na rokovania medzi EÚ a Tuniskom o druhom utečeneckom pakte, podobnom dohode s Tureckom. Weber zdôrazňuje, že podobne ako pri dohode s Tureckom, aj proti gangom pašerákov ľudí treba postupovať spoločne.

 

Žiada tiež, aby konečne fungovala ochrana hraníc, kontroly a odmietanie nelegálnych migrantov. Aby to mohla urobiť, tak musí Európska komisia urýchlene vyjednať nové dohody o repatriácii, keďže státisíce nelegálnych migrantov musia opustiť EÚ, ale zostávajú v nej, pretože domovská krajina ich nechce prijať späť.

 

V prvých dvoch mesiacoch roku 2022 prudko vzrástol počet migrantov vstupujúcich do Talianska a na Maltu cez centrálnu stredomorskú trasu, zatiaľ čo počty na západobalkánskej trase alebo západnej stredomorskej trase do Španielska sa znížili.

 

Podľa denníka Bild Tunisko teraz nahradilo Líbyu ako hlavnú transferovú krajinu pre migrantov: 57 percent migrantov, ktorí dorazili do Talianska, bolo na palubách pašeráckych lodí, ktoré vyrazili na plavbu z Tuniska.

 

Európska agentúra na ochranu hraníc Frontex predpokladá, že počet 330 000 migrantov dosiahnutý v roku 2022 by mohol byť prekročený už v lete tohto roku. To sú samozrejme oficiálne čísla, neoficiálne hovoria o podstatne vyšších počtoch.