EÚ prišla o prvého premiéra moslima. Na vine je rumunský prezident

01.01.2017 23:35

Rumunský prezident Klaus Iohannis prekazil veľkú senzáciu.  V utorok odmietol moslimku Sevil  Shhaideh ako budúcu premierku Rumunska.  Mala na návrh najsilnejšej rumunskej strany, strany sociálnej demokracie, PSD kandidovať za šéfku vlády. Bolo by to po prvý krát, že by sa nejaký moslim stal šéfom vlády štátu EÚ.

V každom prípade by to bola veľmi zaujímavá dvojica, ktorá by stála na čele Rumunska. Rumunský prezident je protestantského vierovyznania a patrí k nemeckej menšine a S. Shhaideh zas patrí k malej tatársko moslimskej menšine. Je pravnučkou známeho rumunsko-tureckého profesora histórie Kemala Karpata a má dobré kontakty k vládnym kruhom v Ankare.

A veľkou senzáciou (a pre veľkú väčšinu Európanov vyslovene neželanou) by bolo, keby sa Shhaideh bola stala šéfkou rumunskej vlády, že by v takom prípade nejaký európsky premiér pri uvádzaní do úradu prisahal po prvý krát nie na Bibliu, ale na Korán.

Jej manželom je sýrsky inžinier – tiež moslim. Podľa rumunskej ústavy môže navrhnúť parlamentu kandidáta na úrad premiéra len prezident štátu.

Iohannis vyhlásil, že starostlivo zvážil argumenty, ktoré hovorili za kandidátku a tiež tie, ktoré boli proti nej a rozhodol sa ju neodporučiť parlamentu. Požiadal PSD, aby mu predložila nového kandidáta.

Rumunský prezident nikomu neprezradil, aké boli argumenty, ktoré u neho tak zavážili, že Sevil Shhaideh ako kandidátku zamietol. V Rumunsku sa ale špekuluje, že hlavným a pravdepodobne jediným dôvodom odmietnutia bola jej moslimská viera a jej prepojenia s Ankarou a Sýriou.

Hovoril som s niekoľkými nemeckými redaktormi, aj s dvoma zahraničnými korešpondentami pre východnú Európe a všetci mi zhodne povedali, že s touto možnosťou vôbec nerátali.

Môj dobrý priateľ, ktorý pracuje ako redaktor v Hamburger Abendblatt, je toho názoru, že k tejto prekvapujúcej kandidatúre moslimskej Rumunky, ktorá nemá fakticky nijaké politické skúsenosti, prišlo len preto, lebo je veľmi blízkou priateľkou a dôverníčkou šéfa PSD, Liviu Dragnea, ktorého strana v decembrových parlamentných voľbách len tesne nezískala absolútnu väčšinu. Keďže on sám nemohol kandidovať na premiéra, lebo sa v minulosti dopustil protizákonných aktivít, tak navrhol  za kandidáta svoju dôverníčku.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na tomto mieste ešte krátka doplňujúca informácia k môjmu predošlému článku o silvestrovskom Kolíne.

Neuveriteľné, ale pravdivé:

Hordy arabských potenciálnych násilníkov, prevažne zo severnej Afriky, prišli aj včera do Kolína pred Dóm, aby sa pokúsili zopakovať aspoň čiastočne sexuálne obťažovanie žien z roku 2015. A to napriek tomu, že vedeli, že ich očakávajú stovky policajtov. Polícia zadržala a kontrolovala 1700 podozrivýcho osôb. Z jedného vlaku smerujúceho do Kolína polícia stiahla a kontrolovala 300 podozrivých. Predstaviteľ kolínskej polície doslova povedal, že išlo vo všetkých prípadoch o podobných „zákazníkov“ ako v roku 2015. Zatiaľ boli oficiálne hlásené dva prípady sexuálneho obťažovania žien pred kolínskym Dómon. Som si istý, že ak by polícia bola preukázala takú úbohú reakciu ako minule, tak by sa bolo zopakovalo to isté násilie na ženách, ako pred rokom, len vo väčších rozmeroch. Títo muži nemajú nijaký rešpekt pred európskymi ženami a nič sa na tom nemení.