EÚ podporuje a financuje Erdoganov hraničný múr – múr jeho a našej hanby

19.06.2019 23:36

Koľko slov chvály, sebachvály a slávnostných rečí nemeckých a európskych politikov len odznelo, keď pred tridsiatimi rokmi padol nenávidený berlínsky múr.  Koľko sľubov a uistení vyšlo z úst politikov, že v Európe už za žiadnych okolností nikdy viac nebudú budované také ohyzdne výtvory, ktoré ľudí rozdelujú a na ktorých sú ľudia vraždení a mučení, keď ich v zúfalstve chcú nejakým spôsobom preliezť a či dokonca sa pod nimi prekopať na druhú stranu.

Berlínsky múr mal dĺžku „len“ 160 kilometrov. Teraz je Európa konfrontovaná s iným číslom, oveľa vyšším – 899. Len málokto ale v EÚ vie, s čím toto číslo súvisí. Toto číslo súvisi so smrťou veľmi mnohých ľudí, s nespočetnými brutálnymi krvavými drámami a so strachom.

899 kilometorov je dlhý múr hanby, ktorý oddeľuje Turecko od Sýrie. Je to múr neporovnateľne väčšej perverzie ako bol Berlínsky múr.

Situácia v severnej Sýrii je oveľa explozívnejšia ako bola v časoch horúcej fázy sýrskej vojny. Pokojné kurdské veľkomesto Afrin bolo už dávnejšie brutálne obsadené tureckými dobyvateľmi, ktorých podporovali zločinecké bandy IS bojovníkov.

Kurdi, boli z mesta vyhnaní a tí, ktorí nechceli opustiť svoje domovy, boli vyvraždení. Na ich miesto boli systematicky umiestnené turecké a islamistické arabské a turkménske rodiny. O všetkom Berlín i Brusel vedeli, a to i podporovali. A vedeli aj o tom, že z Afrina vyhostili okupanti viac ako 150 000 Kurdov, ktorí tým stratili všetko.  

Pred niekoľkými dňami uviedol magazín Foreign Affairs, že Erdogan chce bezpodmienečn posunúť hranice Turecka na územia severnej Sýrie a severného Iraku – až po Aleppo a Mossul. To odpovedá územiu, ktoré spolu s Tureckom tvorilo jadro Osmanskej ríše.

Erdogan presadzuje svoje neo-osmanské ambície s úplnou samozrejmosťou veľkého diktátora a despotu, pre ktorého demokrcia a medzinárodné právo nič neznamenajú  a OSN a ani EÚ vôbec nič nerobia proti jeho zločineckým revizionistickým politický plánom. Naopak, nepriamo i priamo ich podporujú.

Hrdý nositeľ Nobelovej ceny mieru – EÚ,  kryje chrbát – vojnovému zločincovi Erdoganovi. Na druhej strane tento nositeľ vynakladal veľké úsilie na to, aby vo Venezuele bol odstránený právoplatný prezident Maduro.

Od marca 2016 poslala EÚ až dosiaľ 3 miliardy eur na kontá Erdogana. Pre hraničné opevnenia, včítane múru a k nemu patriacich elektronických prístrojov mu Brusel preukázal 80 miliónov eur. 36 miliónov dostal na pancierové vozidlá , typu Cobra II, nasadených na stráženie múru. Ďalších 30 miliónov eur dostala Ankara na zakúpenie iných pancierových vozidiel od firmy Aselsan.

Je výsmechom a nehanebnosťou od EÚ moralisticky a drastickými výrazmi odsudzovať Trumpa za to, že chce postaviť múr na hranici s Mexikom a súčasne nepozorovane európskou verejnosťou podporovať podobný projekt Erdogana, ktorý je už zrealizovaný.