EÚ hrozí belgická „Fukušima“. Rádioaktívne mračno zasiahne aj Nemecko - 1. časť

26.08.2017 23:42

Ani Černobyľ ani Fukušima neotvorili oči vrcholným politikom EÚ a už vôbec nie majiteľom a prevádzkovateľom atómových elektrární v Belgicku. V regióne Aachen žijú ľudia s obrovským strachom pred atómovou katastrofou, ktorá im bezprostredne hrozí z belgickej atómovej elektrárne Tihange, lebo je v beznádejnom technickom stave. 

Je blízko nemeckých hraníc, kde je veľké mesto Aachen – štvrťmilióna obyvateľov. Je obrovským a kriminálnym škandálom, že namiesto toho, aby bola okamžite navždy odstavená, tak sa v Aachene – ako oznámili úrady – pripravuje na september masové rozdávanie  kálium-jódidových tabletiek. 

To ale nie je nič iné ako lacný alibizmus politikov, lebo ako príde k „explózii“ atómových reaktorov, tak vzniknuté atómové mračno sa nezadržateľne a rýchlo rozšíri na všetky strany a potom nepomôžu nijaké tabletky. V roku 2012 museli zodpovední priznať, že  v tlakových nádobách reaktorov sú tisícky trhlín. O ich veľkosti neboli urobené žiadne údaje. 

Svojho času som pracoval ako inžinier primárneho okruhu v atómovej elektrárni a viem veľmi dobre aké obrovské nebezpečie znamenajú tieto trhliny. 

Belgické reaktory síce boli na krátky čas odstavené z prevádzky, a to aj na základe veľkých protestov obyvateľstva, ale potom boli znovu aktivované. Ich oprava bola urobená len nedostatočne a podľa informácií, ktoré sa dostali von, sa trhliny objavili vo veľkom počte znova, ale (možno čoskoro) smrtonosné reaktory bežia veselo ďalej. Podobné nebezpečie vychádza aj z inej belgickej atómovej elektrárne Doel 3. 

pokračovanie nasleduje