EÚ chce posielať utečencov naspäť do Afriky

05.04.2015 23:13

Štyri najväčšie štáty EÚ - Španielsko, Nemecko, Taliansko a Francúzsko chcú urobiť všetko preto, aby zastavili prílev afrických utečencov do krajín EÚ. Chcú dosiahnuť to, aby sa cez Stredozemné more nemohli dostať na pôdu krajín EÚ. Talianska vláda vypracovala obsiahly dokument, kde je rozvedený postup realizácie takéhoto zámeru. Rím tento dokument predložil na odsúhlasenie vládam Nemecka, Francúzska a Španielska.

Taliani v ňom navrhujú, aby tri neeurópske štáty Egypt, Maroko a Tunisko sa zúčastňovali na zachraňovaní afrických utečencov, ktorí sa plavia na člnoch cez Stredozemné more do Európy. V dokumente sa hovorí o tom, že zmienené africké štáty môžu na základe svojej geografickej polohy rýchlejšie a účinnejšie reagovať, a tak efektívnejšie zachraňovať utečencov v ohrození života na mori. Z dokumentu vyplýva, že zmienené africké štáty môžu počítať aj s adekvátnou finančnou podporou z EÚ.

Treba ale dodať, že iniciátori tohto dokumentu nemajú na pamäti len humanitné ciele, ale ide im aj o to (alebo len o to?), aby tak utečenci boli opätovne privedení na africkú pôdu.

Europoslankyňa strany Zelených , Mária Kellerová, kritizuje iniciátorov dokumentu za to, že sa chcú peniazmi "vykúpiť" zo svojej zodpovednosti za osud afrických utčencov a odsúvajú ju na krajiny, ktoré nie sú v žiadnom prípade pre nich bezpečnými krajinami.