Erdogan chce mať z Turecka jadrovú mocnosť

07.09.2019 21:20

Turecký prezident vyhlásil počas ekonomického fóra, ktoré sa konalo pred niekoľkými dňami v tureckom  meste Sivas, že nebude viac akceptovať, aby Turecko nesmelo byť vyzbrojené žiadnymi atómovými zbraňami.

Pritom Turecko podpísalo ešte v roku 1980 zmluvu o zákaze jadrových zbraní. Zmluva mala zaručiť, že okrem oficiálnych jadrových mocností Ruska, USA, Číny, Francúzska a Veľkej Británie, nebude mať jadrové zbrane žiadny iný štát. To však napokon nezabránilo tomu, aby sa postupne stali jadrovými mocnosťami aj Izrael, India, KĽDR a Pakistan.

Turecko Erdogana sa cíti silné a politicky veľmi dôležité. A okrem toho sa turecký prezident odvoláva aj na to, že keď zmluva z roku 1980 nebola dodržaná už niekoľkokrát, tak ani Turecko sa jej nemusí držať.

Na otázku, či Turecko už vyvíja jadrové zbrane, odpovedal Erdogan nejasne a vyhýbavo:

„Zbrojársky priemysel Turecka je na vysokej úrovni. A pracujeme na všeličom.“

V júli publikovali belgické noviny De Morgen jeden NATO-dokument, v ktorom je zmienka o tom, že USA majú v Turecku na leteckej základni Incirlik 50 atómových zbraní.

Erdogan už v nedávnej minulosti, keď vládlo medzi Ankarou a Washingtonom veľké napätie, niekoľkokrát vyhlásil (hrozil), že keď bude okolnosťami k tomu donútený, tak odoprie Američanom prístup ku „skladu“ ich jadrových zbraní na tureckom území.

Ako je všeobecne známe, turecký prezident je schopný (takmer) všetkého  a nemožno vylúčiť ani to, že za istých okolností je schopný vypovedať dohodu s USA, podľa ktorej Američania majú dovolený prístup k zmieneným zbraniam a ponechá  si ich v Turecku.