Elon Musk sa obáva atómovej vojny, preto nepomôže Ukrajine v boji proti Rusom

12.10.2022 23:15

Musk zneprístupnil Ukrajincom dosah na svoj satelitný Internet-Starlink. Tento skvelý systém bol vyvinutý jeho firmou SpaceX. V osobnon kontakte odmietol žiadosť Kyjeva, aby svoj satelitový internet na Kryme dal k dispozícii Ukrajine. To by Kyjevu veľmi pomohlo pri jeho zamýšľanom útoku na Krym.

Elon Musk pritom vychádza z toho, že útok ukrajinskej armády na ruský Krym – teda na Rusko – by mohol mať za následok atómovú vojnu, a to by znamenalo tretiu svetovú vojnu.

Muskov satelitný internet by Ukrajincom pri útoku na Krym bol schopný dávať veľmi cenné informácie v reálnom čase o pohybe ruskej vojenskej techniky, a tak možnosť okamžite na ňu zacieliť svoje zbrane.

V poslednom čase sa Kyjev ale čoraz viac sťažoval na množiace sa problémy s výpadkami Muskovho internetu. Minulý týždeň o tom informoval dokonca aj Financial Times, že Muskova satelitná internetová služba má v ukrajinských regiónoch, kde sa bojuje katastrofálne výpadky.

Na twitteri to komentoval Elon Musk tak, že sa k tomu nechce vyjadriť, lebo ide o tajné informácie. Z tohto krátkeho Muskovho komentáru však možno usudzovať, že to bolo jeho rozhodnutie znepríjemniť Kyjevu komunikáciu na jeho internete.

V jednom telefonáte s Ianom Bremmerom, politickým analystom z Eurasia Group mu Musk mal povedať, že odmietol žiadosť Ministerstva obrany Ukrajiny o aktivovanie Starlinku na Kryme.

Krym má pre Rusko aj mimoriadny vojenský význam – je základňou jeho černomorskej flotily, ktorá odtiaľ operuje.

Ako je známe Elon Musk nedávno predložil svoj mierový plán pre Ukrajinu a Rusko. Tu jeho skrátená forma:

Nové hlasovanie v regiónoch Ukrajiny, ktoré boli pripojené k Rusku, pod dohľadom OSN a následné rešpektovanie  jeho výsledkov Kyjevom a Moskvou. Kyjev sa oficiálne zriekne Krymu, ako historicky ruského územia a vyhlási neutralitu Ukrajiny.

Reakcie predstaviteľov Ukrajiny na Muskov rozumný návrh boli cynické a urážlivé a samozrejme výsmešne odmietavé. Urážky prišli na jeho adresu aj od prezidenta Zelenského a od „utajeného vládcu“ Nemecka, ukrajinského veľvyslanca Meľnyka.

Z pohľadu (nielen) Elona Muska sa takto títo muži musia javiť ako zaťatí vojnoví štváči, ktorí úplne už stratili zdravý rozum a chú len a len vojnu a ktorým je úplne jedno, čo všetko sa pritom zničí a koľko tisíc, alebo dokonca i miliónov ľudských životov sa predčasne ukončí.