Einstein, de Gaulle a Thomas Mann mali na konci života niečo spoločné: tú istú príčinu smrti

13.10.2016 19:34

Tri geniálne osobnosti - Albert Einstein, Charles  de Gaulle, Thomas Mann - každý z nich bol iným spôsobom a v inej oblasti velikánom. Všetci traja ale zomreli len  preto, lebo im nečakane praskla aneuryzma. Prasknutá aneuryzma ako príčina smrti však nie je žiadna výnimka. Táto ťažká a nebezpečná porucha sa v medicíne nazýva aj "načasovanou bombou". Ale len málo ľudí má vôbec aspoň tušenie, o čo tu ide.

Čo je aneuryzma? Ako k nej príde v tele človeka a aké má symptómy? Aneuryzma je "vrecúškové" rozšírenie artérie, ktoré, ak sa raz vytvorí, tak ostane natrvalo. Teoreticky môže vzniknúť na ktorejkoľvek  artérii organizmu, prípadne aj na viacerých. Často sa však vytvorí v mozgu, alebo na aorte v bruchu, prípadne v hrudi.

Čo sa zdá len ako bezvýznamné rozšírenie nejakej žily, je v skutočnosti extrémne životunebezpečné. V priebehu času sa nezriedkavo stane, že aneuryzma neostane nezmenená, ale sa rozširuje, až napokon praskne - nečakane a odrazu. To často skončí smrťou postihnutého, lebo dotyčný vnútorne vykrváca.

Často vznikne aneuryzma ako dôsledok arteriosklerózy. Fajčiari, ľudia s nadváhou a s nedostatkom pohybu sú na aneuryzmu mimoriadne náchylní. Ako som už uviedol, aneuryzma, ak raz vznikla, tak už ostáva trvale. Napriek tomu by fajčiari, ktorí majú aneuryzmu, mali okamžite prestať fajčiť. Fajčenie totiž podporuje vznik arteriosklerózy a zväčšovanie sa aneuryzmy a zvyšuje riziko jej prasknutia. Tiež je dôležité znížiť obsah tukov v krvi a normalizovať krvný tlak, ak je zvýšený.

Aneuryzma spočiatku nerobí žiadne problémy a dlho ostane nespozorovaná. V Nemecku žije asi milión ľudí s touto poruchou bez toho, aby to čo i len tušili. Odrazu môže prasknúť a vtedy nastanú okamžite silné bolesti. Ak sa tak stane v bruchu, tak silné bolesti vyžarujú až do chrbta, prípadne do nôh. Prasknutá aneuryzma v oblasti hrude spôsobí spravidla intenzívne bolesti v prsiach, pričom sa neraz mylne myslí, že ide o infarkt.

Ľudia postihnutí prasknutím aneuryzmy v mozgu, dostanú hneď silné bolesti hlavy, pociťujú nevoľnosť a následne príde k strate vedomia. Potrebujú okamžitú lekársku pomoc, lebo sú v akútnom ohrození života.

Komu praskne aneuryzma brušnej tepny, tak je na tom zle, lebo u 50 percent postihnutých to znamená smrť. Ak sa to stane v hrudníku, tak je to ešte horšie - až 75 percent postihnutých zomiera. Podobne je to pri prasknutí aneuryzmy v hlave, respektíve v mozgu.

Tam to znamená  takmer istú smrť, alebo ochrnutie na celý život, ako sa to stalo jednej mladej atraktívnej nemeckej televíznej moderátorke v roku 2009, ktorá už bola mŕtva, ale sa podarilo ju vrátiť do života a po ťažkom ochrnutí, dodnes hrdinsky bojuje a jej stav sa priam zázračne, proti očakávaniu lekárov, pomaly zlepšuje.

Aneuryzma je veľmi zákerná a nebezpečná preto, že ak je jej priemer nie príliš veľký tak sa neprejavuje nijakými symptómami.

Preventívne opatrenia, ktorými v niektorých prípadoch možno predísť ochoreniu na aneuryzmu, sú v podstate len dve: Nefajčiť a kontrolovať pravidelne krvný tlak.

Preto myslieť na to – že to môže postihnúť každého a kedykoľvek, a to celkom nečakane a  v každom veku!