Egypt: Kopti volili za prezidenta as-Sisiho. Chráni ich pred islamistami

31.03.2018 23:41

As-Sisi vyhral s veľkou prevahou prezidentské voľby v Egypte a vyhral ich aj s veľkou podporou kresťanských Koptov. Oficiálne výsledky budú vyhlásené v pondelok, 2. apríla.

Kopti sú praobyvatelia Egypta a preto len oni sú priamymi potomkami starých Egypťanov, z faraónskej doby.

Keď Arabi vtrhli so svojím islamom do Egypta a si ho podrobili, tak Kopti museli buď prestúpiť na islam a boli oslobodení od platenia daní, alebo tí, čo ostali verní svojej kresťanskej viere, museli platiť vysoké dane.

Dnes tvoria Kopti okolo 10 percent z obyvateľov Egypta.

Začiatkom roku 2015 išli svetom hrôzostrašné zábery: Na pobreží v Lýbii, na jednej pláži, kľačalo vedľa seba 21 egyptských Koptov, ktorých zajali islamskí teroristi ISIS a tí im zoťali hlavy.

Len niekoľko hodín po uverejnení vídea v internete z tejto brutálnej popravy nevinných kresťanov, odštartovali v Egypte na príkaz prezidenta as-Sisiho vojenské lietadlá a zbombardovali tri základne Islamského štátu ako akt pomsty za smrť Koptov.

Za čias vlády Moslimského bratstva v Egypte, keď bol prezidentom Mohammed Mursi, tak teror proti Koptom bol takpovediac na dennom poriadku.

Moslimskí etrémisti ich prepadávali, vraždili a ničili ich kostoly. Mursi sa len ľahostajne prizeral a tento teror len formálne kritizoval, ale nič proti nemu nerobil.

Situácia sa pre Koptov zlepšila až vtedy, keď v roku 2013 armáda zvrhla vládu Mursiho a zlomila aj moc jeho strany.

Nový prezident as-Sisi drží nad Koptami ochrannú ruku, hoci ani jemu sa celkom nepodarilo zabrániť niekoľkým ďalším teroristickým útokom islamistov na Koptov.

Aj v uplynulom roku islamisti útočili na Koptov:

V apríli zahynulo pri súčasnom útoku na dva koptské kostoly v Egypte počas bohoslužieb 47 ľudí a o mesiac neskôr prepadli islamskí teroristi autobus s Koptami, ktorí išli navštíviť jeden starý koptský kláštor. Pri tomto atentáte zahynulo 30 Koptov.

Reakcia as-Sisiho prišla promptne. Dal vyhlásiť v krajine výnimočný stav a ten trvá dodnes.

Veľké koptské chrámy a ďalšie koptské kultúrne a duchovné centrá odvtedy chránia vojenské hliadky.