Duda si v Berlíne nedal od Steinmeiera urážať Poľsko. Požičané mu vrátil aj s úrokmi!

01.11.2018 20:00

Poľský prezident Andrzej Duda bol pred niekoľkými dňami v Berlíne na devätnástom Nemecko-Poľskom Fóre, ktoré sa malo niesť v duchu demonštrácie priateľstva a vzájomného porozumenia.

Opak bol však pravdou. Podčiarklo to aj vystúpenie nemeckého prezidenta na spoločnej tlačovej konferencii s poľským prezidentom Dudom i nepriateľské správanie sa prítomného publika, ktoré bolo možné vnímať ako protipoľské a tiež aj zámerné lživé informácie nemeckých médií, ktoré sa týkali Poľska a jeho politiky.

Niektoré poľské médiá to označili ako provokačne protipoľsky inscenovaný eklát.

Vo svojom prejave prezident Steinmeier viackrát nepriamo, v diplomatickej reči, atakoval Poľsko. Okrem iného nemecký prezident povedal:

„EÚ potrebuje silné, demokratické a prourópske Poľsko.“

To ale medzi riadkami znelo tak, že Poľsko také práve nie je. Všetko to, čo povedal poľský prezident, bolo prijímané s nevôľou publika. Ľudia v publiku boli podľa všetkého špeciálne „preparovaní“ a plnili svoju „povinnosť“.

Otázky prítomných nemeckých žurnalistov na Dudu boli smerované v ostrom nepriateľskom tóne a ich obsah bol konfrontačný a čiastočne dokonca obsahovali nepravdy.

Napríklad sa týkali údajných demokratických deficitov v Poľsku. Na druhej strane vypovedal poľský žurnalista Jacek Karnowski, že moderátori tlačovej konferencie mu nedovolili dať otázku smerovanú na nemeckého prezidenta. Dôvod mu ale neprezradili.

Andrzej Duda sa nenechal nepriateľskými útokmi vyviesť z rovnováhy a kontroval suverénne. Na tvári mu pritom pohrával žoviálny úsmev.

Keď napokon zaznela kritika na údajne neobjektívne jednostranné informácie v hlavných poľských médiách, tak prezident Duda svojou reakciou „trafil do čierneho“, keď sarkasticky k tomu poznamenal:

 „Ale naše médiá informujú vždy okamžite a pravdivo, ak niekto v Poľsku znásilní nejakú ženu.“

Každému v sále muselo byť hneď jasné, čo tým Duda chcel zdôrazniť. Na túto Dudovu vetu ale neprišla žiadna reakcia ani od Steinmeiera a ani od prítomných nemeckých žurnalistov.